#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se v domácnostech zbavit prachových roztočů způsobujících alergie?

23. 11. 2020

Obrázky z elektronových mikroskopů zachycující tak trochu nehezké jemně ochlupené roztoče vyskytující se v postelích, kobercích či na gaučích a v plyšových hračkách našich dětí vyvolávají v lidech znechucení z představy dělení se o společné „bytí“. Dermatophagoides a Euroglyphus jsou asi nejznámější rody prachových roztočů vyvolávajících zdravotní obtíže až u čtvrtiny lidí.

Krátkověcí, ale s vysokým reprodukčním potenciálem

Prachoví roztoči jsou drobní živočichové s velikostí na prahu viditelnosti (dorůstající maximálně 1/3 milimetru). Řadí se mezi pavoukovce, do podřádu Astigmata a čeledi Pyrogliphidae. Tito členovci mají v dospělosti 8 nohou, avšak jejich cyklus je nepřímý – z vajíčka se líhne šestinohá larva, následují dvě stadia nymf (protonymfa, tritonymfa) a až poté, dalším svlékáním, vzniká dospělec. Délka života prachových roztočů se uvádí v rozsahu 65−100 dní, během této doby samička vyprodukuje 50−80 vajec.

Prachoví roztoči se živí především částečkami kůže teplokrevných živočichů včetně člověka, ale také bakteriemi, plísněmi či kvasinkami. Jejich výskyt úzce souvisí s příhodnou teplotu a vlhkostí prostředí. Relativní vlhkost vzduchu padající pod 50 % roztočům neprospívá, a proto domácnosti bojující s těmito roztoči mohou použít speciální odvlhčovače. Prachové roztoče je těžké spatřit nejen kvůli jejich drobným rozměrům, ale také z důvodu jejich fotofobie.   

Fekálie roztočů − největší zdroj alergenů

Prachoví roztoči vyskytující se v našich domácnostech jsou nejčastěji skloňovaní především s ohledem na vyvolávání nejrůznějších typů alergických reakcí lidí i domácích mazlíčků. Mezi nejvýznamnější spouštěče abnormální imunitní odpovědi hostitele většinou nepatří samotní živí roztoči, ale především jejich svlečky, rozpadající se části těl, a hlavně jejich fekálie.

Roztoč za svůj život vyprodukuje okolo tisíce fekálních částic velikosti pylových zrn, které jsou obklopeny tzv. peritrofickou membránou obsahující proteolytické trávicí enzymy. Ty slouží k mimotělnímu trávení živin, které roztoč koprofágním způsobem znovu přijímá. Kromě vysoce alergenních proteolytických enzymů jsou roztoči zdrojem druhé kategorie alergenů, jimiž jsou tzv. PAMPs (pathogen-associated molecular patterns neboli molekulární struktury /„vzory“/ typické pro povrch buněk  patogenních mikroorganismů), interagující přímo s receptory hostitelských imunitních buněk. Seznam blíže charakterizovaných alergenů roztočů je dostupný na webu Světové zdravotnické organizace (WHO: www.allergen.org).

Tři úrovně působení alergenů

Alergeny mohou zapůsobit na 3 úrovních. Jednak je to externí kontakt, kdy se setkávají přímo s epitelem očí, kůže a dýchacích cest. Nečastějším projevem je zánět spojivek nebo ekzém. Dalšími typy kontaktu s alergenem jsou inhalace vyvolávající astma nebo rinitidu, respektive zánětlivé onemocnění nosní sliznice, a spolknutí, po kterém se může objevit kopřivka, či dokonce anafylaxe.

Nová účinná zbraň − přírodní prostředek napodobující feromony roztočů

Jak už bylo zmíněno, pro úspěšné množení a šíření roztočů jsou klíčovými faktory teplota, vlhkost a světlo. Nízká teplota, nízká vlhkost vzduchu a světlo jsou naopak nepřáteli roztočů. Proto pokud budete mít v bytě chladno, nízkou vlhkost a nadbytek světla, můžete se vyhnout jejich přemnožení. Nicméně tyto podmínky samozřejmě snižují komfort lidských obyvatel domácnosti.

Elegantním řešením může být rostlinný produkt ExAller, jehož fungování je založeno na poznatku, jak roztoči minimalizují ztráty vody během dne. Produkují totiž tzv. agregační feromony, díky kterým vycítí jeden druhého, a shromažďují se na jednom místě ve velkých koncentracích. Přípravek obsahuje 100% přírodní složky, které jsou podobné těmto feromonům, a je tudíž schopen přilákat a shromáždit roztoče na požadované místo. Stačí jej jednoduše aplikovat na textilii ze 100% bavlny a po nashromáždění roztočů tkaninu vyprat na 60 °C, čímž se jich bezpečně zbavíme. Tím, že ExAller neobsahuje žádné insekticidy, je jeho použití vhodné pro děti od 3 let. Výsledky testů ukazují, že již po 3 aplikacích lze touto metodou eliminovat až 99 % roztočů.

(leš)

Zdroje: 
1. Miller J. D. The role of dust mites in allergy. Clin Rev Allergy Immunol 2019 Dec; 57 (3): 312−329, doi: 10.1007/s12016-018-8693-0.
2. Volf P., Horák P. a kol. Paraziti a jejich biologie. Triton, Praha, 2007.
3. ExAller. Skoncujte s projevy alergie na roztoče domácího prachu. Získejte zpět své zdraví a pohodu. Acar'Up Consumer Health, 2020. Dostupné na: www.exaller.com/cs/skoncujte-s-alergií-na-roztoče-exaller



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Alergologie a imunologie Pediatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#