#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv kouření tabáku na odpověď na léčbu inhibitory TNF-α u psoriatické artritidy – výsledky registru DANBIO

25. 8. 2014

Autoři dánské studie se rozhodli prozkoumat souvislost mezi kouřením tabáku a aktivitou psoriatické artritidy (PsA), adherencí pacientů k léčbě a odpovědí na iniciační léčbu inhibitory TNF-α.

Autoři dánské studie se rozhodli prozkoumat souvislost mezi kouřením tabáku a aktivitou psoriatické artritidy (PsA), adherencí pacientů k léčbě a odpovědí na iniciační léčbu inhibitory TNF-α.

Autoři ve své práci využili data z dánského národního registru DANBIO. U pacientů s PsA hodnotili kuřácký status (kuřák/exkuřák/nikdy nekouřil) a odpověď na léčbu inhibitory TNF-α s ohledem na pohlaví a typ léčby (adalimumab/etanercept/infliximab). K hodnocení efektu léčby využili hodnocení odpovědi podle American College of Rheumatology ACR20/50/70 a kritéria hodnocení dobré odpovědi EULAR.

Z celkem 1 388 pacientů s PsA, kteří byli do studie zahrnuti, se kuřácký status podařil zjistit u 1 148 z nich – 33 % kouřilo v době studie, 41 % nekouřilo nikdy a 26 % tvořili exkuřáci. Medián sledování byl 1,22 roku (IQR 0,44–2,96). Na počátku studie měli kuřáci nižší BMI, kratší trvání nemoci, menší počet oteklých kloubů a vyšší VAS skóre a skóre Health Assessment Questionnaire než nekuřáci (všechna p < 0,05). Kuřáci měli rovněž horší adherenci k léčbě než ti, kteří nikdy nekouřili (p = 0,02), a horší výsledek po 6 měsících v hodnocení odpovědi podle EULAR, ACR20 i ACR50 (všechna p < 0,05). Tento horší výsledek byl více vyjádřen u mužů. Adherence k léčbě byla mezi kuřáky u infliximabu a etanerceptu horší ve srovnání s nekuřáky.

Mezi pacienty s PsA měli kuřáci ve srovnání s nekuřáky horší počáteční charakteristiky nemoci, horší adherenci k léčbě a horší výsledky léčby inhibitory TNF-α. Více vyjádřeno to bylo u mužů a pacientů léčených infliximabem nebo etanerceptem.

(epa)

Zdroj: Højgaard P., Glintborg B., Hetland M. L., et al. Association between tobacco smoking and response to tumour necrosis factor α inhibitor treatment in psoriatic arthritis: results from the DANBIO registry. Ann Rheum Dis. 2014 Jul 25; pii: annrheumdis-2014-205389; doi: 10.1136/annrheumdis-2014-205389. [Epub ahead of print]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#