#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trpíte střevními záněty? Dodržujte léčbu!

15. 5. 2019

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Střevní záněty, které dokážou pacientovi velmi znepříjemnit život. Naštěstí je však již moderní medicína dokáže poměrně úspěšně léčit, nebo alespoň dostat do takové fáze, kdy nemocného tolik neobtěžují.

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Střevní záněty, které dokážou pacientovi velmi znepříjemnit život. Naštěstí je však již moderní medicína dokáže poměrně úspěšně léčit, nebo alespoň dostat do takové fáze, kdy nemocného tolik neobtěžují. Přesto jejich léčba není zcela jednoduchá. Je to běh na velmi dlouhou trať a jakákoliv odchylka od zavedené léčby může nemoc znovu probudit.

Když je střevo nemocné

Jak Crohnova choroba, tak i ulcerózní kolitida patří mezi tzv. idiopatické střevní záněty. Jejich příčina zatím nebyla uspokojivě vysvětlena, stejně jako zatím nebyla vynalezena zcela účinná léčba, díky níž by bylo možné se těchto nemocí zbavit jednou provždy. Současná medicína proto dokáže onemocnění pouze utlumit, ne však zcela vyléčit. Proto je léčba těchto nespecifických střevních zánětů běh na dlouhou trať.

Léčba střevních zánětů se liší jak podle jednotlivých onemocnění, tak i podle toho, v jaké fázi se onemocnění zrovna nachází. Pokud je onemocnění na ústupu, je terapie spíše v domácím prostředí. Při opětovném vzplanutí nemoci je naopak někdy dokonce nutná i hospitalizace.

Léčba na několik částí

V současné době se terapie střevních zánětů skládá z několika částí. První z nich jsou protizánětlivé a imunomodulační léky, které ovlivňují přímo aktivitu zánětu. Novinkou je pak biologická léčba, která se zaměřuje přímo na postižené buňky, a neovlivňuje tak zbytek buněk těla.
Důležitou součástí léčby je ale i dodržování vhodné diety. Tu je třeba dodržovat dlouhodobě, stejně jako je třeba dlouhodobě užívat přepsané léky.

Při jakémkoliv přerušení totiž hrozí, že se už jednou stabilizované onemocnění znovu rozhoří. Je tedy proto třeba hlídat si jak dietní režim, tak se vyvarovat různých vyvolávajících příčin, jako je například konzumace alkoholu nebo kouření cigaret. Stejně důležité je i vyvarování se stresu, který střevním zánětům také neprospívá. Nedílnou součástí léčby by také měly samozřejmě být i pravidelné kontroly u lékaře, které pomohou zachytit případné opakované vzplanutí už v počáteční fázi.

(kam)

Zdroje:

  • http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/tc/crohns-disease-treatment-overview
  • http://www.ulcerativecolitistreatment.net/


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#