#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvislost mezi vitaminem D a prognózou rakoviny prsu

15. 5. 2019

Nová studie vědců z University Toronto se věnuje teorii, zda nedostatek vitaminu D v krvi může zhoršit prognózu pacientek s rakovinou prsu. Nicméně je jistě zapotřebí dalšího výzkumu, aby se ozřejmilo, jak je vitamin D s touto chorobou propojen.

Nová studie vědců z University Toronto se věnuje teorii, zda nedostatek vitaminu D v krvi může zhoršit prognózu pacientek s rakovinou prsu. Nicméně je jistě zapotřebí dalšího výzkumu, aby se ozřejmilo, jak je vitamin D s touto chorobou propojen.

Ve výše zmíněné práci se vědci zabývali měřením hladiny vitaminu D v krvi, a to v souboru 512 pacientek s nově diagnostikovanou rakovinou prsu (95 % z nich byly bělošky). Sledovali rovněž vývoj jejich choroby v horizontu průměrně 12 let. Kolem 38 % žen mělo hladiny vitaminu D natolik nízké, aby mohly být považovány za deficitní, 39 % pak mělo hladiny insuficientní. Pouze 24 % žen ve studii mělo adekvátní hladiny vitaminu D.

Ženy s nejnižšími, deficitními hladinami měly téměř dvojnásobné riziko progrese onemocnění a také o 73 % větší riziko úmrtí ve srovnání s ženami s hladinou adekvátní. Výsledky nebyly ovlivněny dalšími faktory, jako jsou věk, hmotnost, stage či grade tumoru.

Přestože jsou tyto závěry pouze předběžné, byla již formulována doporučení týkající se suplementace vitaminu D. Jsou preferovány stejné dávky, jaké jsou preventivně užívány pro zdraví kostí, a to 200 IU denně u žen do 50 let, 400 IU pro ženy ve věku 51–70 let a 600 IU pro ženy starší 71 let.

Vzhledem ke škodlivosti vysokých dávek vitaminu D je rovněž doporučována průběžná kontrola jeho hladin. Hypervitaminóza D se projevuje nauzeou, zvracením a slabostí. Rostoucí hladina vápníku v krvi může způsobit zmatenost a arytmie, stejně jako kalciová depozita v ledvinách či jiných tkáních. Paradoxně může nadbytek vitaminu D u žen s rakovinou prsu vést k vyššímu riziku úmrtí.

Kromě tablet je vitamin D v menším množství dostupný také v rybách, jako je makrela, losos a tuňák, je přidáván do mléka, některých cereálií a pomerančového džusu. Jiným způsobem získávání vitaminu D je sluneční záření. V souhrnu pak American Cancer Society doporučuje k docílení optimálních hladin vitaminu D vyváženou stravu, suplementaci a omezenou expozici slunečnímu záření.

(pes)

Zdroj: Pamela Goodwin. Frequency of vitamin D deficiency at breast cancer diagnosis and association with risk of distant recurrence and death in a prospective cohort study of T1-3, N0-1, M0 BC. 2008. www.cancer.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#