#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psoriatici mají blíže k depresi, úzkosti a sebevražednému jednání

14. 5. 2019

Jelikož je cílená léčba velmi účinným způsobem léčby psoriázy, zajímalo autory referované studie, jaký má tato nemoc vliv na psychiku lidí, pokud se neléčí.

Jelikož je cílená léčba velmi účinným způsobem léčby psoriázy, zajímalo autory referované studie, jaký má tato nemoc vliv na psychiku lidí, pokud se neléčí. Zdánlivě nesouvisející kožní choroba a duševní pohoda jsou však spolu provázány, jak prokázal nedávno zveřejněný dlouhodobý průzkum ve Velké Británii. Podle něj mají lidé trpící psoriázou zvýšené riziko, že budou trpět depresí, úzkostmi a sebevražednými myšlenkami.

Průzkum čítající statisíce lidí probíhal od roku 1982 do roku 2002 Při obrovském srovnání přibližně 150 000 psoriatiků s kontrolní skupinou asi 770 000 zdravých lidí se v průzkumu zjistila tato alarmující fakta.

Oproti zdravým lidem mají psoriatici:

  • o 39 % větší riziko deprese,
  • o 31 % větší riziko úzkosti,
  • o 44 % větší riziko sebevraždy.

Každý rok se zhorší duševní zdraví mnoha psoriatiků

Psoriáza je relativně častou nemocí, postihuje 1 až 3 % populace. Jedná se tedy o velký počet lidí na světě, kterým by mohla být diagnostikována jedna ze tří jmenovaných psychických obtíží. Duševní zdraví a spokojenost jsou ve vyspělém a uspěchaném světě stále podceňovány. Přitom mají vliv na pracovní výkonnost, pohodu v soukromém životě, rozvodovost nebo délku života. Na nový výskyt těchto psychických obtíží mezi lidmi se popisovaný průzkum zaměřil také. A zjistil následující:

  • každý rok se diagnóza deprese nově vyskytne u 26 z 1 000 psoriatiků,
  • úzkost se diagnostikuje každý rok nově u 21 z 1 000 psoriatiků,
  • sebevražedné jednání je nově zjištěno každý rok u 1 z 1 000 psoriatiků.

Vzhledem k počtu Britů (přes 60 mil.) a psoriatiků mezi nimi (přes 600 000) se jen ve Velké Británii jedná celkově každý rok o:

  • 10 400 nových diagnóz deprese,
  • 7 100 nových diagnóz úzkosti,
  • 350 diagnóz sebevražedného jednání.

Mladí se špatně vyrovnávají se svou nemocí

Zajímavým zjištěním bylo v obou průzkumech i to, že mladší pacienti se se svým onemocněním vyrovnávají hůře. Výskyt deprese i úzkosti je u mladých psoriatiků významně vyšší než u starších nemocných. Pouze výskyt sebevražd je u mladých i starších nemocných podobný. Lékaři již nyní vědí, že je třeba tato zjištění vzít v potaz a ještě více než doposud s pacienty mluvit a dbát na jejich duševní zdraví a pohodu.

(ercp)

Zdroj:
Kurd S. K., et al: The risk of depression, anxiety and suicidality in patients with psoriasis: A population-based cohort study. Arch Dermatol 2010; 146 (8): 891–895.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#