#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pět stravovacích přešlapů, které mohou zkazit dovolenou

20. 11. 2015

Chystáte se na zimu odjet za sluncem do exotických krajin či probádat indonéskou džungli? Abyste netrpěli zbytečnými trávicími obtížemi, poradíme, které nápoje a pokrmy si můžete bez obav dát a čemu se raději vyhnout.

1. Ovoce přímo ze stromu

Při své dovolené určitě dostanete chuť na něco lehkého a zdravého. Lokální ovoce a zeleninu si ale dopřejte pouze tehdy, pokud si ji sami oloupete, nebo alespoň vlastnoručně omyjete v pitné vodě. Právě na slupce se totiž může skrývat mnoho nebezpečných mikroorganismů. Pokud zatoužíte po čerstvém zeleninovém salátu, i zde buďte opatrní. Zálivka připravená z majonézy, jogurtu nebo syrových vajec může být rovněž zdrojem zažívacích problémů.

2. Syrové nebo nedovařené maso

Dobře tepelně zpracované maso bude určitě patřit ke skvělým kulinářským zážitkům, na které budete rádi vzpomínat. Aby se ale z vaší dovolené nestal horor, vyvarujte se konzumace syrových nebo nedovařených ryb a masových pokrmů. Právě tam totiž mohou číhat mikroorganismy vyvolávající nevolnost a cestovatelské průjmy. Také nic nekupujte od pouličních prodavačů jídla, protože bývá vařeno v nevyhovujících hygienických podmínkách.

3. Rizikové delikatesy 

Že byste chtěli ochutnat něco netradičního? Opičí maso, netopýři nebo kuřecí zárodky sice mohou být opravdovou pochoutkou pro domorodce, ale tato jídla (obzvlášť pokud nejsou dostatečně tepelně upravena) mohou obsahovat různé parazity – proto je nelze doporučit.

4. Mléko od pastevce

K tomu, aby bylo mléko zbaveno veškerých choroboplodných zárodků, prochází procesem zvaným pasterizace. Konzumace takto upraveného mléka a výrobků z něj připravených je naprosto bezpečná. Buďte ovšem opatrní, pokud se rozhodnete osvěžit se zmrzlinou nebo si osladit den smetanovým dezertem. Bezpečné není ani pití čerstvě nadojeného mléka.

5. Ovocné koktejly a nápoje s ledem

V exotických krajích doporučujeme kupovat výhradně balenou minerální vodu. Nebezpečné bakterie také nepřežijí var, a proto si můžete bez obav dopřát i kávu nebo čaj. Naopak se vyvarujte pití ředěných ovocných šťáv a studených nápojů s ledem. Nikdy totiž nevíte, z jaké vody byl led vyroben. Rozhodně ale nikdy neberte vodu z veřejných fontán nebo přírodních zdrojů.

(brbr)

Zdroj:
wwwnc.cdc.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#