#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

7. 4. 2016

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Vysoký krevní tlak způsobuje dřívější nástup a těžší průběh komplikací diabetu. Společně pak tyto dvě poruchy výrazně urychlují rozvoj aterosklerózy. Ta může vést k:

  • rozvoji ischemické choroby srdeční, jejímž nejzávažnějším projevem je infarkt myokardu, 
  • cévní mozkové příhodě (mrtvici), 
  • selhání ledvin, které celý stav dále zhoršuje.

I mírné navýšení škodí

Dokonce i když je tlak na horní hranici normy, má už negativní vliv na zdraví. Tento stav se nazývá prehypertenze. Odpovídá hodnotám mezi 120/80 a 139/89 torr. Výzkumy ukazují, že lidé s prehypertenzí mají 2× až 3× vyšší pravděpodobnost rozvoje srdeční choroby během následujících deseti let. Krevní tlak se při různých kontrolách liší, protože na něj má vliv celá řada faktorů. Pro diabetiky ale platí, že by v žádném z provedených měření neměli mít jeho hodnotu vyšší než 140/80 torr. Pokud jde o prevenci komplikací diabetu, je normální krevní tlak stejně důležitý jako udržování správných hladin glykémie.

Stále pod dohledem 

U většiny diabetiků se vysoký tlak během života opravdu rozvine. Je proto třeba na tuto možnost myslet předem. Obvykle totiž nemá tento jev žádné příznaky. Lidé s cukrovkou by si tlak měli pravidelně měřit. Součástí základní výbavy diabetika má být alespoň jednoduchý automatický tonometr, který umožní orientační kontroly v domácích podmínkách.

Možností léčby je víc

Mezi novými léky proti diabetu je nyní i preparát, který zároveň snižuje krevní tlak. Jmenuje se empagliflozin. Má i jiné benefity (například usnadňuje hubnutí), je ale vhodný pouze pro pacienty se zdravými ledvinami. S jeho užíváním je tedy potřeba začít včas. Tam, kde už preparáty jako empagliflozin nestačí, jsou obvykle předepisovány následující léky. Buď ACE inhibitory (přípravky, jejichž název účinné látky končí na -pril), nebo AT1 blokátory (zde je koncovka -sartan), a to především proto, že mají ochranný účinek na ledviny. V případě potřeby se volí kombinovaná léčba.

Co zvládnete sami

  • Neodbývejte léčbu diabetu.
  • Nekuřte.
  • Jezte zdravě.
  • Udržujte si rozumnou hmotnost.
  • Omezte přísun alkoholu.
  • Cvičte.
  • Méně solte.

(pez)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#