#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jednodávková vakcína proti klíšťové encefalitidě by mohla zvýšit proočkovanost populace

28. 7. 2015

Virus klíšťové encefalitidy představuje nejvýznamnější lidský patogen přenášený klíšťaty v našich klimatických podmínkách. K prevenci onemocnění jsou k dispozici inaktivované vakcíny, které však pro udržení dostatečné ochrany vyžadují aplikaci více dávek s následně doplňovanými posilujícími (booster) dávkami. Cílem výzkumu jsou proto nové vakcíny, které by byly dostatečně účinné a bezpečné a vyžadovaly by podání pouze jediné dávky.

Živá oslabená vakcína

V roce 2013 byly publikovány výsledky amerického výzkumu, který se zabýval vývojem nové vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Vědci se zaměřili na výrobu živé vakcíny, která by vyžadovala aplikaci pouze jediné dávky. Nově vyvíjená živá vakcína je oslabena díky deleci v genu, který kóduje kapsidový protein C, což vede k chybě v replikaci mutovaného flaviviru. Autoři studie testovali více variant vakcíny, přičemž nejúčinnější, co se imunogenicity a ochrany týče, byla vakcína konstruovaná s využitím oslabeného viru západonilské horečky.

Vysoká imunogenicita a ochrana

Vakcína vykazovala při pokusech na myších a primátech Rhesus macaques vysokou imunogenicitu a ochranu, a to již po jediné dávce. Indukovala v porovnání s aktuálně dostupnými třídávkovými inaktivovanými vakcínami signifikantně trvalejší imunitní odpověď. Tvorba protilátek nebyla narušena ani při preexistující imunitě proti západonilské horečce.

Nový druh vakcíny by díky svému příznivému profilu mohl vést ke zvýšení proočkovanosti populace a zlepšení kontroly nad samotnou chorobou. Očekává se, že snížení počtu nutných dávek učiní vakcinaci proti klíšťové encefalitidě atraktivnější. Česká republika se v souvislosti s klíšťovou encefalitidou řadí mezi nejméně proočkované země v Evropě.

(veri)

Zdroj:
Rumyantsev A. A. et al. Single-dose vaccine against tick-borne encephalitis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Aug 6; 110 (32): 13103–8; doi: 10.1073/pnas.1306245110. Epub 2013 Jul 15.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#