#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čím jednodušší je léčba, tím ochotněji ji pacienti dodržují

15. 5. 2019

I když se to zdá samozřejmé, v praxi si to vždycky neuvědomujeme: zájem pacienta i jeho lékaře na co nejlepším výsledku léčby je stejný a výsledek záleží na aktivní spolupráci obou.

I když se to zdá samozřejmé, v praxi si to vždycky neuvědomujeme: zájem pacienta i jeho lékaře na co nejlepším výsledku léčby je stejný a výsledek záleží na aktivní spolupráci obou. Protože ani nejmodernější způsoby léčby nic nezmohou, pokud pacient nespolupracuje, je v zájmu lékařů svým pacientům léčbu co nejvíce usnadnit.

Některé léky používané v léčbě Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy se běžně podávají ve dvou denních dávkách. Lékaři se proto začali zajímat o to, zda by bylo možné obě denní dávky spojit a celé množství léku podat najednou v jediné dávce. Samozřejmě bylo nutné, aby i nové dávkování bylo alespoň stejně účinné jako původní a zároveň aby se nezvyšoval výskyt nežádoucích účinků léčby.

Jedna tableta místo dvou

Důvod, proč se lékaři snaží léčbu svým pacientům co nejvíce usnadnit, je jednoduchý. Pohodlnější a jednodušší léčba se snadněji dodržuje a je prokázáno, že čím více léků musejí lidé každý den užívat, tím hůře se jim daří léčbu zachovávat. Mnohdy pak léčba nemá očekávaný účinek jen proto, že pacient často vynechává jednotlivé dávky svého léku. Kromě toho, že jednodušší léčba se snáze dodržuje, pacienti jsou s jednoduchým dávkováním také spokojenější.

Léčba jednou dávkou je také účinnější

Studie, ve které lékaři porovnávali účinnost dvou způsobů dávkování, potvrdila, že:

  • užívání léku v jedné denní dávce nezvyšuje výskyt vedlejších účinků – procento pacientů, u kterých se onemocnění dařilo udržet v remisi, se při jednoduchém dávkování zvedlo z necelých 60 procent na více než 70 procent;
  • jedna dávka je dokonce účinnější než podávání léku ve dvou dávkách – pacienti zároveň udávali také větší spokojenost s léčbou.

Proto v případech, kdy je to možné, by měl mít jednodušší způsob léčby přednost a pacienti by se měli sami zajímat o možnosti, jak si léčbu co nejvíce usnadnit.

(vek)

Zdroj:
www.strevni-zanety.cz
www.strevni-zanety.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#