#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Azitromycin jako možná prevence před lymeskou borreliózou v myším modelu

14. 5. 2019

Systematická léčba antibiotiky je u lymeské borreliózy účinná jen během raných stadií infekce, zatímco chronické projevy onemocnění zůstávají nepoddajné a těžko se léčí. Tato studie byla provedena s cílem zhodnotit preventivní účinek lokálně aplikovaného azitromycinu na pokožce právě pokousaného hostitele.

Systematická léčba antibiotiky je u lymeské borreliózy účinná jen během raných stadií infekce, zatímco chronické projevy onemocnění zůstávají nepoddajné a těžko se léčí. Tato studie byla provedena s cílem zhodnotit preventivní účinek lokálně aplikovaného azitromycinu na pokožce právě pokousaného hostitele. Předpokladem je, že takto aplikovaný azitromycin eliminuje v pokožce spirochety a předejde tak rozvoji lymeské borreliózy.

Metodika:

Laboratorní myši byly vystaveny infekci Borrelia burgdorferi sensu stricto buď přímo injekčním podáním spirochety, nebo infikovanými klíšťaty jako vektory. Poté byl na infikované místo jedenkrát denně aplikován preparát obsahující azitromycin ve třech po sobě jdoucích dnech. V případě injekčního naočkování byly aplikovány preparáty 5% azitromycinu 1 hodinu, 3 dny a 5 dní od infekce. V případě infekce klíštětem byly aplikovány preparáty 4%, 10% a 20% azitromycinu ihned po odejmutí nasátého klíštěte. Následně byl u myší určen stav infekce.

Výsledky:

Koncentrace azitromycinu v myší pokožce byla 3 hodiny po první aplikaci 3 800krát vyšší než publikovaná minimální inhibiční koncentrace. Po injekční inokulaci nebyly po léčbě spirochety detekovatelné u žádné z infikovaných myší, ať už proběhla první aplikace 1 hodinu, nebo dokonce 3 dny po infikaci. Ani v případě infekce klíšťaty nebyly po místní léčbě u myší detekovány žádné borrelie.

Závěr:

Místní léčba preparátem azitromycinu krátce po kousnutí klíštětem může zastavit a účinně odstranit infekci Borrelia burgdorferi. Uvážíme-li běžné nežádoucí účinky spojené s podáváním antibiotik, jeví se tento přístup výhodný v porovnání se standardní léčbou antibiotiky, která se užívají systematicky. Koncentrace léčiva je udržována extrémně nízko, takže jsou nežádoucí účinky minimalizovány. Léčba začíná v momentě, kdy infekce ještě nepropukla a diseminaci spirochet může být zabráněno. Avšak před použitím u lidí je potřeba koncentraci preparátů azitromycinu adaptovat pro potřeby lidské pokožky a v klinických studiích objasnit farmakokinetiku azitromycinu po místní aplikaci.

(dak)

Zdroj: J Antimicrob Chemother 2011; 66: 2814–2822.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#