#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Marcela Lukášová – ušlechtilá dáma české hematologie


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 62.
Kategorie: Osobní zprávy

Paní doktorka Lukášová se narodila 18. 3. 1932 v pražských Letňanech. Máme tu čest a možnost s ní v brzké době oslavit její významné životní jubileum.

V průběhu 2. světové války navštěvovala základní školu v místě narození a po jejím skončení v roce 1945 měla možnost nastoupit na gymnázium v Praze. V roce 1951 studium zakončila maturitou a následně byla přijata na Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, na které byla v roce 1957 promována doktorkou všeobecného lékařství. Svoji lékařskou dráhu započala v Rumburku dle rozhodnutí distribuční komise, kam dostala tzv. umístěnku společně s manželem a kde získávala své první zkušenosti v interním lékařství. Na interním oddělení OÚNZ Rumburk pracovala až do roku 1963.

V roce 1964 se začala odvíjet dlouhá a úspěšná historie jejího působení v Ústavu hematologie a krevní transfuze. Společně s ostatními členy mladého kolektivu pracovala na lůžkovém oddělení, v ambulantním provozu i výzkumu. Zásadním krokem v její kariéře bylo zařazení do vědecké skupiny, jejímž úkolem bylo vypracovat postupy pro transplantaci kostní dřeně.

V roce 1977 byla společně s kolegy pověřena vybudováním jednotky intenzivní péče pro hematologické pacienty, kde byli léčení převážně pacienti s leukemií; v následujícím roce se stala její vedoucí. A v roce 1991 byla jmenována do funkce vedoucího lékaře transplantační jednotky.

V letech 1985–1990 byla součástí týmu, který řešil vědecký úkol transplantace kostní dřeně. V roce 1986 se celému týmu podařilo poprvé v Československu transplantovat příbuzenskou kostní dřeň pacientovi s těžkou aplastickou anémií. Kostní dřeň byla transplantována úspěšně na začátku roku 1987, a to téměř dvacetileté pacientce s akutní myeloidní leukemií. Dárkyní byla její rodná sestra; letos je tomu tedy již 35 let, kdy si pacientka užívá svého zdravého života. Tato událost byla vyvrcholením řady let práce paní doktorky Lukášové i práce jejích kolegů.


Paní doktorka během své kariéry publikovala 64 vědeckých prací v roli autorky či spoluautorky a podílela se také na přednáškové a pedagogické činnosti mladých kolegů, studentů i sestřiček. V roce 2012 jí bylo uděleno čestné členství ČSL JEP.

Zvládla se také věnovat rodině a v současnosti se může těšit krásnými vnoučaty. S manželem, významným neurologem, mnoho let tvořili harmonický pár, oblíbený mezi kolegy a přáteli. Vždy byla a nadále je osobností s velmi pozitivním pohledem na svět, neustále usměvavá, přátelská, aktivní, se zájmem o pokrok v medicíně, zejména v oblíbené hematologii. Pro svůj další široký zájem o historii a umění navštěvovala univerzitu třetího věku při UK, a tomuto koníčku se snaží věnovat i nyní.

Ti, kteří paní doktorku znají osobně, měli možnost čerpat pozitivní energii, kterou i dnes vyzařuje naplno. Je autorkou úžasného příběhu, který nás přesvědčuje o tom, že datum narození je pouze číslo a že záleží především na tom, jak s osudem darovaným časem sami naložíme.

za kolektiv lékařů UHKT

MUDr. Dana Mikulenková


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#