#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. RNDr. Miroslav Pecka, CSc., slaví 75 let


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 65.
Kategorie: Osobní zprávy

Doc. RNDr. Miroslav Pecka se 1. 4. 2022 dožívá významného životního jubilea – 75 let. Narodil se v Praze, kde po maturitě vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Jeho hlavní profesní i osobní život byl nakonec spjat s Hradcem Králové, kde od roku 1977 vedl hematologickou laboratoř na II. interní klinice FN HK na Pospíšilově třídě, tehdy jako zaměstnanec VLA JEP, a od sjednocení hematologických pracovišť obou interních klinik převzal vedení laboratoře dnes IV. interní hematologické kliniky FN HK až do roku 2011, kdy odešel do důchodu. Pod jeho vedením se rozvíjela nejenom hematologická laboratoř FN HK, ale jeho působení brzy začalo ovlivňovat i vývoj laboratorní hematologie napříč republikou. Intenzivně spolupracoval s řadou hematologických pracovišť a tato spolupráce později vyústila ve zvolení do výboru ČHS ČLS JEP a v dlouholeté vedení laboratorní sekce ČHS. Význam této práce potvrdila udělená ocenění – čestné členství ČHS a Čestná medaile ČLS JEP. Ve spolupráci se slovenskými kolegy a s prof. Malým také založil a organizoval odbornou veřejností vysoce hodnocené pravidelné konference laboratorní hematologie a s dalšími slovenskými kolegy zase konferenci o trombóze a hemostáze. Úzká spolupráce byla oceněna Slovenskou lékařskou společností, která mu udělila čestné členství Slovenské hematologické a transfuziologické společnosti, stříbrnou medaili Společnosti hemostázy a trombózy a medaili založení společnosti lékařsko-slovanské hematologie a transfuziologie.


Jeho vědecká činnost odrážela nejprve jeho zaměstnání u VLA JEP, kdy plnil výzkumné úkoly pro potřeby armády, posléze pro FN HK. Hlavním tématem jeho zájmu však byly práce zkoumající oblast hemostázy, zvláště pak fyziologii a patologii krevních destiček.

Významná byla též jeho pedagogická činnost. Řadu let učil na SZŠ a VOŠZ v Hradci Králové a spolu s prof. Tichým se zasloužili o vznik bakalářského a později navazujícího magisterského studia zdravotnické bio­analytiky na FaF UK v HK. Nezanedbatelná byla také postgraduální výuka hematologie na IPVZ v Praze a zkoušení atestantů JOP VŠ z hematologie a transfuzního lékařství. Stále živé jsou jeho učebnice Laboratorní hematologie v přehledu I–III a Praktická hematologie, které patří k základům studijní literatury v oboru laboratorní hematologie. Významná je i jeho činnost auditora NASKL, kdy byl jeden z prvních a dlouhodobě nejaktivnějších auditorů.

Nelze opomenout ani jeho bohatý osobní život, který odráží jeho silné křesťanské založení. Od mládí se věnoval skautingu, má rád přírodu, literaturu, historii, cestování. Velmi důležitá je pro něj rodina – postavil dům, zasadil spoustu stromů a s manželkou vychovali tři dcery a syna. Teď je nadšeným dědečkem osmi vnoučat, kterým ve svém zaslouženém důchodu věnuje spoustu času.

Vážený pane docente!

Dovolte, abychom Vám do dalších let popřáli pevné zdraví a spokojenost v rodinném životě.

Za spolupracovníky a kolegy IV. interní hematologické kliniky

Zdeňka Pavlíková

prof. MUDr. Pavel Žák, Ph.D.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#