#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 3.
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

Náš časopis vstupuje do druhého ročníku, který je vydáván ve spolupráci se společností Care Comm. Věřím, že během loňského roku jste si nejen zvykli na nový design časopisu, ale že jej i oceňujete. Redaktoři se už plně zorientovali v editorském systému, který se postupně snaží dále zlepšovat. Od autorů ani recenzentů nemáme signály o zásadních problémech při jeho používání. Jsme nicméně vždy připraveni při práci v systému pomoct. Loni byla vydána dvě suplementa – s edukačními a standardními souhrny z druhého sjezdu České hematologické společnosti v Olomouci. Tento rok budou dvě suplementa věnována doporučením České myelomové skupiny. Současně s prvním letošním číslem vychází doporučení pro dia­gnostiku a léčbu morbus Waldenström a AL amyloidózy. Na podzim budou vydána nová doporučení pro dia­gnostiku a léčbu mnohočetného myelomu. Česká myelomová skupina pod vedením profesora Romana Hájka využívá náš časopis k vydávání svých doporučení dlouhodobě a pravidelně, čehož si velmi vážíme. Třetí suplementum časopisu bude věnováno souhrnům z letošních 34. olomouckých hematologických dní. Všechna tři suplementa vyjdou v nižším nákladu a nebudou distribuovány všem předplatitelům, což je zavedený postup. Pokud tedy máte o ně­kte­ré z nich zájem, prosím oslovte někoho z České myelomové skupiny nebo se v květnu zúčastněte 34. olomouckých hematologických dní, které budou letos věnovány 200letému výročí narození zakladatele genetiky Gregora Mendela. Tuto osobnost si většina z nás spojuje s Brnem, kde udělal své objevy, ne každý ale ví, že v Olomouci absolvoval svá studia na tehdejší Františkově univerzitě, předchůdkyni současné Univerzity Palackého.

V letošním ročníku nás čeká ještě jedna zásadní změna: k oběma stávajícím nakladatelům časopisu se letos přidá třetí odborná společnost – Společnost pro hemostázu a trombózu. Je zajímavé, že přizvat k vydávání časopisu tuto odbornou společnost, jejíž dominantním zájmem je také hematologická problematika, napadlo předsedu Společnosti pro transfuzní lékařství pana primáře Bohoňka až loni. Realizace myšlenky bude vyžadovat nicméně čas a naplnění určitých formálních kroků. Doufám, že brzy budete moci nejen registrovat rozšíření řad redakce a redakční rady o členy Společnosti pro hemostázu a trombózu, ale že tento krok povede ke zvýšení počtu zajímavých článků věnovaných problematice hemostázy a trombózy.

V čísle, které jste právě obdrželi, bych Vás chtěl upozornit na doporučení pro domácí podání transfuzí, která reflektují snahu o přesun paliativní péče do domácího prostředí se všemi důsledky. Doporučení po domluvě všech redakcí vychází současně také na stránkách Paliativní medicíny a Časopisu lékařů českých. Uvidíme, do jaké míry se je podaří realizovat v praxi.

Přeji Vám všem užitečně strávený čas nad stránkami našeho časopisu. Zachovejte nám Vaši přízeň!

Edgar Faber

vedoucí redaktor časopisu


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#