#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dr. Horská slaví 70 let


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 68.
Kategorie: Osobní zprávy

MUDr. Jitka Horská se narodila 26. břez- na 1952 v Pardubicích, se kterými je svázaný celý její pracovní a soukromý život. V roce 1976 promovala na Fakultě všeobecného lékařství v Praze. Po promoci nastoupila na interní oddělení Pardubické nemocnice a zároveň začala pracovat na jeho hematologickém a transfuzním oddělení. V roce 1980 složila první atestaci z vnitřního lékařství a v roce 1983 atestaci v oboru hematologie a transfuzní služba. V roce 1988 si rozšířila vzdělání o atestaci v oboru posudkového lékařství.

Od roku 1990 zastávala funkci primářky HTO v Nemocnici Pardubického kraje. V době, kdy se budoval nový chirurgický pavilon, se významně podílela na vzniku nového transfuzního oddělení. Od jeho otevření v roce 1996 důsledně prosazovala vyšetřování za pomoci nejmodernějších systémů. V rámci imunohematologie jsme byli mezi prvními pracovišti, která začala pracovat na automatizovaných gelových analyzátorech. Stejným způsobem se svou aktivitou zasloužila o pořízení moderních separátorů k odběrům plazmy a destiček. Vždy se zajímala o nejnovější trendy v oboru, např. o deleukotizaci apod. Těmto tématům se věnuje ve svých odborných prezentacích jako např. na celostátních anesteziologických dnech. Nedílnou součástí její odborné práce je i výuková činnost pro Univerzitu Pardubice. I nadále sleduje nové poznatky a její rady z dlouholeté (nyní již 45leté) praxe jsou neocenitelné. Vždy je ochotná se danými problémy detailně zabývat a být nápomocná názorem i radou.

Známe se přes 20 let, a tak je nutné uznat, že o paní primářce víc než o komkoli jiném platí, že věk je jen číslo. Za celou tu dobu se téměř nezměnila. Přejeme jí do dalších let hlavně hodně zdraví a spokojenost v pracovním i osobním životě.


Za kolektiv pracovníků transfuzního oddělení Pardubické nemocnice a pracovníků IV. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové

prim. MUDr. Helena Geierová

prof. MUDr. Pavel Žák, Ph.D.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#