#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové registrace na evropském poli


Autoři: doc. MUDr. Slíva Jiří, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 1, s. 7-8
Kategorie: Medicína ve světě: aktuality

Soukolí Komise pro humánní léčivé přípravky (CHMP) při Evropské lékové agentuře (EMA) v novém roce sice šlape dále, ale s přihlédnutím na právě skončivší lednové setkání teprve čeká na zařazení vyššího rychlostního stupně, alespoň co se počtu nových kladných doporučení ke schválení týká.

Kladné stanovisko si totiž nyní vysloužila pouze jediná molekula s inovativním mechanismem účinku a společně s ní tři generické léčivé přípravky s látkami tolvaptan k léčbě syndromu nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu (SIADH), sitagliptin/ metformin k léčbě diabetu 2. typu a dapagliflozin k léčbě diabetu 2. typu, srdečního selhání či chronického onemocnění ledvin.

Inovace v léčbě psoriázy

Onu výše zmíněnou inovaci představuje léčivá látka deucravacitinib, jež po schválení bude dostupná ve formě 6mg potahovaných tablet. Určena je k léčbě středně těžké až těžké ložiskové psoriázy u dospělých, kteří jsou kandidáty systémové léčby.

Deucravacitinib je selektivně působící imunosupresivum, které inhibuje enzym tyrosinkinázu 2 (TYK2) náležející do rodiny tzv. Janusových kináz (JAK). TYK2 zprostředkovává signalizaci interleukinu- 23 (IL-23), interleukinu- 12 (IL-12) a interferonů typu I (IFN), což jsou přirozeně se vyskytující cytokiny zapojené do zánětlivých a imunitních reakcí. Vazbou na TYK2 deucravacitinib inhibuje receptorem zprostředkovanou aktivaci TYK2 a jeho následné funkce v buňkách, které se patogeneticky podílejí na rozvoji zánětu u plakové psoriázy.1 Kladné doporučení CHMP se zakládá na závěrech klinických testování, kde tato léčba výrazně ovlivňovala rozsah a závažnost projevů nemoci, a to jak ve srovnání s placebem, tak i aktivně působícím apremilastem. Nejčastěji pozorovaným nežádoucím účinkem zde byly infekce horních cest dýchacích, nejčastěji nazofaryngitida. 2, 3

Inovace u progresivní osifikující fibrodysplazie

Alespoň prozatím se odkládá schválení palovarotenu v léčbě fibrodysplasia ossificans progressiva. Jde o vzácné genetické onemocnění, které způsobuje tvorbu kosti na místech mimo kostru, jako jsou klouby, svaly, šlachy a vazy, což vede k progresivně se snižující pohyblivosti a dalším závažným poruchám.

Palovaroten je perorálně biologicky dostupný selektivní agonista receptoru kyseliny retinové (RAR)γ vyvinutý společností Ipsen pro redukci tvorby heterotopické osifikace (HO) u pacientů s fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP). Vazbou na RARγ palovaroten inhibuje kostní morfogenetický protein a signalizaci SMAD 1/5/8: interference s těmito drahami zabraňuje chondrogenezi a nakonec HO tím, že umožňuje normální opravu nebo regeneraci svalové tkáně. Palovaroten sice byl již dne 21. ledna 2022 schválen v indikaci snížení tvorby HO u dospělých a dětí ve věku 8 let a více u žen a 10 let a více u mužů s FOP v Kanadě,4 avšak svojí klinickou účinností, alespoň prozatím, nepřesvědčil hodnotitele CHMP.5

Co dalšího…?

Výbor CHMP zahájil přezkum léčivého přípravku Adakveo určeného k prevenci bolestivých krizí u pacientů se srpkovitou anemií, a to na základě předběžných výsledků studie, která vyvolává otázky ohledně celkového přínosu léčby. Připomeňme, že účinnou látkou je zde crizanlizumab, monoklonální protilátka vázající se specificky na P-selektin, čímž zamezuje jeho interakci s P-selektinovým glykoproteinovým ligandem-1 (PSGL-1; SELPLG) na neutrofilech a monocytech.

Současně výbor uzavřel obdobné hodnocení stran bezpečnosti inhibitorů Janusových kináz využívaných dnes již u řady chronických zánětlivých onemocnění. Tyto látky by nově měly být použity u následujících skupin nemocných pouze v případě, že nejsou k dispozici žádné vhodné alternativy léčby: osoby ve věku 65 let nebo starší, osoby se zvýšeným rizikem závažných kardiovaskulárních problémů (jako je srdeční infarkt nebo cévní mozková příhoda), osoby, které kouří nebo kouřily po dlouhou dobu v minulosti, a osoby se zvýšeným rizikem nádorového onemocnění. Inhibitory JAK by měly být používány s opatrností u pacientů s rizikovými faktory pro vznik krevních sraženin v plicích a v hlubokých žilách (VTE). Je-li to možné, jejich dávky by měly být sníženy u skupin pacientů s rizikem VTE, rakoviny nebo závažných kardiovaskulárních problémů. Tato doporučení vycházejí z přehledu dostupných údajů, včetně konečných výsledků klinické studie s tofacitinibem a dílčích pozorování léčby baricitinibem.6 Přezkum Komise PRAC potvrdil, že tato látka zvyšuje riziko závažných kardiovaskulárních problémů, rakoviny, VTE, závažných infekcí a úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s léky patřícími do třídy inhibitorů TNF-alfa. V souladu s tím EMA nyní dospěla k závěru, že tato bezpečnostní zjištění lze vztáhnout na všechna schválená použití inhibitorů JAK u chronických zánětlivých poruch (revmatoidní artritida, psoriatická artritida, juvenilní idiopatická artritida, axiální spondyloartritida, ulcerózní kolitida, atopická dermatitida a alopecia areata).7

Konečně Výbor CHMP doporučil převedení podmíněné registrace přípravku Paxlovid (nirmatrelvir + ritonavir) na standardní registraci u onemocnění COVID- 19.


Zdroje

1. Catlett IM, Hu Y, Gao L, et al. Molecular and clinical effects of selective tyrosine kinase 2 inhibition with deucravacitinib in psoriasis. J Allergy Clin Immunol 2022;149(6):2010–2020.e8.

2. Armstrong AW, Gooderham M, Warren RB, et al. Deucravacitinib versus placebo and apremilast in moderate to severe plaque psoriasis: Efficacy and safety results from the 52-week, randomized, double-blinded, placebo-controlled phase 3 POETYK PSO-1 trial. J Am Acad Dermatol 2023;88(1):29–39.

3. Estevinho T, Lé AM, Torres T. Deucravacitinib in the treatment of psoriasis. J Dermatolog Treat 2022:2154122. doi: 10.1080/09546634.2022.2154122. Epub ahead of print.

4. Hoy SM. Palovarotene: first approval. Drugs 2022;82(6):711–716.

5. Pignolo RJ, Baujat G, Hsiao EC, et al. Palovarotene for fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP): results of a randomized, placebo-controlled, double- -blind phase 2 trial. J Bone Miner Res 2022;37(10):1891–1902.

6. Ytterberg SR, Bhatt DL, Mikuls TR, et al. Cardiovascular and cancer risk with tofacitinib in rheumatoid arthritis. N Engl J Med 2022;386(4):316–326.

7. Janus kinase inhibitors (JAKi). Available on: https://www.ema.europa.eu/ en/medicines/human/referrals/janus-kinase-inhibitors-jaki. Accessed: 30/01/2023.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#