#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Habanec osmdesátiletý


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 47, 2011, No. 4, p. 202
Kategorie: Osobní sdělení

Profesor Boris Habanec se narodil 9. 10. 1931 v Olešnici na Vysočině. Po absolvování lékařské fakulty pracoval na Patologicko-anatomickém ústavu Lékařské fakulty Univerzity Pavla Josefa Šafárika v Košicích u prof. Kutlíka. V něm našel vzdělaného a náročného učitele oboru i metodiky patologie. V roce 1959 přešel na Patologicko-anatomický ústav Lékařské fakulty UJEP v Brně a poté na II. patologicko-anatomický ústav ve Fakultní dětské nemocnici v Brně, jehož přednostou tehdy byl profesor Dluhoš. Vysoká odborná úroveň zaujímající široké pole diagnostické patologie i vynikající pedagogické vlastnosti univerzitního učitele v roce 1981 přivedly dr. Habance na místo vedoucího II. patologicko-anatomického ústavu Fakultní dětské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity. Jako krajský odborník pak řídil i další ústavy a oddělení patologie v rámci Jihomoravského kraje. V době jeho vedení se na ústavu rozvíjela metodika histochemie, elektronové mikroskopie a imunohistochemie, diagnostická neuropatologie, diagnostika neuromuskulárních onemocnění a další. Za jeho vedení byli na Ústavu patologie jmenování tři profesoři, čtyři docenti a jeden doktor věd.

V celostátním měřítku vynikly jeho práce týkající se neonatální a pediatrické patologie, zejména onkologie.

Profesor Habanec je i průkopníkem cytodiagnostiky v patologii, průkopníkem metodickým, organizačním i výzkumně a problémově orientovaným, zejména v cytodiagnostice výpotků suspektních z nádorového původu. V tomto směru vyškolil řadu pracovníků na ústavu, jehož byl přednostou, a své zkušenosti sděloval přednáškami na celostátních, krajských i dalších odborných shromážděních, i ve svých publikacích. Připravil řadu výukových textů a úspěšně školil vědecké aspiranty. Na návrh Společnosti patologů mu byla v roce 1984 udělena cena předsednictva České lékařské společnosti za soubor prací o cytodiagnostice. Profesor Habanec byl členem vědecké rady Lékařské fakulty MU, a po dvě funkční období jejím proděkanem.

Dosavadní publikační činnost zahrnuje přes 100 odborných sdělení a řadu přednášek na mezinárodních, celostátních i regionálních odborných shromážděních.

Lidské a charakterové vlastnosti profesora Habance charakterizuje krédo Marka Aurelia: “sám k sobě přísný a dbalý povinností, ke druhým mírný a laskavý”. Tyto vlastnosti, přímé a zásadové jednání i snaha u každého rozvíjet pozitivní rysy osobnosti ovlivnily a ovlivňují i jeho spolupracovníky.

Přejeme prof. Habancovi štěstí, zdraví a spokojenost v dalších létech. Doufáme, že i nadále s ním můžeme počítat jako se spolupracovníkem i učitelem.

Jménem spolupracovníků

Zdeněk Lukáš a Josef Feit


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2011 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#