#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

JAKÁ JE VAŠE DIAGNÓZA?


Autoři: J. Mačák
Působiště autorů: Ústav patologie FN Brno a LF MU, Brno
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 47, 2011, No. 4, p. 176
Kategorie: Jaká je vaše diagnóza?

24-letý muž pozoroval zduření v oblasti proximálního konce tibie vlevo. Podle zobrazovacích metod šlo o osteolytický patologický proces, který postihoval kost, ale šířil se i do okolních měkkých tkání. Po devíti měsících se zvětšily levostranné inguinální lymfatické uzliny a předkládané preparáty pocházejí z bioptického vyšetření jedné z nich.

Lymfatická uzlina byla výrazně infiltrována nádorem, který se šířil převážně v interfolikulární a parafolikulární oblasti. Lymfatické folikuly byly přitom zachovány, byly zmenšené a deformované, ale se zřetelnými zárodečnými centry (obr. 1). Nádor infiltroval pouzdro uzliny a šířil se do okolní tukové tkáně.

Nádorové buňky byly lehce protáhlé s oválným nebo protáhlým jádrem a hrudkovitým chromatinem. Cytoplazma byla eozinofilní, hranice mezi buňkami byly nezřetelné. Místy byly přítomny velké vícejaderné buňky nebo buňky s nepravidelnými jádry (obr. 2). Buňky netvořily snopce nebo vírovité struktury, ale velmi těsně spolu sousedily. Řídce roztroušené byly eozinofily. Nekrotická ložiska nebyla zjištěna. Mitotická aktivita byla v rozmezí 5–10 mitóz/ 10 HPF (obr. 3).

Imunohistologicky byla zjištěna pozitivita s následujícími markery: HLA-DR, S100 protein (obr. 4), fascin (obr. 5), vimentin (obr. 6), CD68 (obr. 7). Negativní vyšetření bylo s následujícími markery: AE1-AE3, EMA, CD1a, CD21, CD35, LCA, Melan A, HMB45.

Elektronově mikroskopické vyšetření ukázalo, že na povrchu nádorových buněk je velké množství různě dlouhých výběžků, které jsou i různě silné (obr. 8). Specializované buněčné spoje typu dezmosomů jsme nezjistili.

Obr. 1.

Obr. 2.

Obr. 3.

Odpověď na str. 183


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2011 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#