#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlédnutí za XIV. světovým psychiatrickým kongresem v Praze 20. - 25. září 2008


Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Psychiat., 104, 2008, No. 7, pp. 338-340.
Kategorie: Úvodník

(Obrazová příloha)

První událostí, která předcházela slavnostnímu zahájení Světové konferenceWPA, bylo přijetí organizačního výboru primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem, krátce poté následovala tisková konference.
Obr. 1. První událostí, která předcházela slavnostnímu zahájení Světové konferenceWPA, bylo přijetí organizačního výboru primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem, krátce poté následovala tisková konference.

V souvislosti s konferencí WPA přijel do Prahy i známý černý kamion, který je hlavní součástí aktivity společnosti Janssen Cilag, seznamující veřejnost, ale i odborníky, se schizofrenií. Projekt „Cesta dlážděná strachem“ komentuje mnoho psychiatrů velmi pozitivně a jsou přesvědčeni, že jde o skutečné napodobení prožitků jejich pacientů. Jedná se o malý simulátor pro jednoho člověka, vytvářející kombinace zvuků a pohybů, které pomocí vizuálních efektů navozují každodenní pocit pacientů a zprostředkovávají vizuální a sluchové halucinace. Člověk, který je právě v kabině, se dívá očima pacienta na každodenní stresové situace a možné podněty, které vyvolávají symptomy onemocnění. Zážitek ve speciální kabině je obtížné popsat, nejlepší je ho prožít. Je to zkušenost, na kterou mnoho lidí nezapomene.
Obr. 2. V souvislosti s konferencí WPA přijel do Prahy i známý černý kamion, který je hlavní součástí aktivity společnosti Janssen Cilag, seznamující veřejnost, ale i odborníky, se schizofrenií. Projekt „Cesta dlážděná strachem“ komentuje mnoho psychiatrů velmi pozitivně a jsou přesvědčeni, že jde o skutečné napodobení prožitků jejich pacientů. Jedná se o malý simulátor pro jednoho člověka, vytvářející kombinace zvuků a pohybů, které pomocí vizuálních efektů navozují každodenní pocit pacientů a zprostředkovávají vizuální a sluchové halucinace. Člověk, který je právě v kabině, se dívá očima pacienta na každodenní stresové situace a možné podněty, které vyvolávají symptomy onemocnění. Zážitek ve speciální kabině je obtížné popsat, nejlepší je ho prožít. Je to zkušenost, na kterou mnoho lidí nezapomene.

K návštěvě kamionu se nechal zlákat i současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Obr. 3. K návštěvě kamionu se nechal zlákat i současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

V sobotu 20. září vše vypuklo! Registrací muselo projít téměř 7000 účastníků konference.
Obr. 4. V sobotu 20. září vše vypuklo! Registrací muselo projít téměř 7000 účastníků konference.

Zahájení konference bylo velkolepé, kulturní program zaujal všechny přítomné. Úvodní projev přednesl prof. Mezzich, který v průběhu konference předával prezidentský post prof. Majovi.
Obr. 5. Zahájení konference bylo velkolepé, kulturní program zaujal všechny přítomné. Úvodní projev přednesl prof. Mezzich, který v průběhu konference předával prezidentský post prof. Majovi.

Velký sál Kongresového centra Praha byl během zahajovacího ceremoniálu zcela zaplněn.
Obr. 6. Velký sál Kongresového centra Praha byl během zahajovacího ceremoniálu zcela zaplněn.

Po prohlídce Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha byl v rámci konání Česko-německého sympozia v prostorách Vondráčkovy posluchárny oceněn prof. Gaebel čestným členstvím Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Čestné členství mu předal prof. Raboch.
Obr. 7. Po prohlídce Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha byl v rámci konání Česko-německého sympozia v prostorách Vondráčkovy posluchárny oceněn prof. Gaebel čestným členstvím Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Čestné členství mu předal prof. Raboch.

Přednášky, zejména slavných veličin světové psychiatrie, se těšily v průběhu kongresu velké pozornosti posluchačů.
Obr. 8. Přednášky, zejména slavných veličin světové psychiatrie, se těšily v průběhu kongresu velké pozornosti posluchačů.

Ikonou světové psychiatrie je argentinský prof. Montenegro, který je vždy v dobré náladě.
Obr. 9. Ikonou světové psychiatrie je argentinský prof. Montenegro, který je vždy v dobré náladě.

V předsálí měli účastníci možnost nakoupit si zahraniční literaturu.
Obr. 10. V předsálí měli účastníci možnost nakoupit si zahraniční literaturu.

Mladí čeští psychiatři zorganizovali „Běh pro duševní zdraví“. I přes počáteční nepřízeň počasí se vše nakonec v dobré obrátilo.
Obr. 11. Mladí čeští psychiatři zorganizovali „Běh pro duševní zdraví“. I přes počáteční nepřízeň počasí se vše nakonec v dobré obrátilo.

Mladí čeští psychiatři zorganizovali „Běh pro duševní zdraví“. I přes počáteční nepřízeň počasí se vše nakonec v dobré obrátilo.
Obr. 12. Mladí čeští psychiatři zorganizovali „Běh pro duševní zdraví“. I přes počáteční nepřízeň počasí se vše nakonec v dobré obrátilo.

Při slavnostním zakončení konference byli po boku hlavních organizátorů přítomni i prof. Kittnar a prof. Blahoš.
Obr. 13. Při slavnostním zakončení konference byli po boku hlavních organizátorů přítomni i prof. Kittnar a prof. Blahoš.

Střídání prezidentů. V popředí odstupující prezident WPA prof. Mezzich, za ním nastupující prof. Maj, který představil základní body svého programu.
Obr. 14. Střídání prezidentů. V popředí odstupující prezident WPA prof. Mezzich, za ním nastupující prof. Maj, který představil základní body svého programu.

Prof. Raboch, předseda organizačního výboru konference, byl oceněn řadou účastníků a výborem Psychiatrické společnosti ČLS JEP za dokonalý průběh zcela ojedinělé akce, jejíž opakování nemůžeme v České republice očekávat dříve než za 20-30 let.
Obr. 15. Prof. Raboch, předseda organizačního výboru konference, byl oceněn řadou účastníků a výborem Psychiatrické společnosti ČLS JEP za dokonalý průběh zcela ojedinělé akce, jejíž opakování nemůžeme v České republice očekávat dříve než za 20-30 let.

Přílohu připravil MUDr. Martin Anders, PhD.


Štítky
Adiktologie Dětská psychiatrie Psychiatrie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská psychiatrie

Číslo 7

2008 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#