#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správná odpověď na kvíz


Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2019; 73(2): 176
Kategorie: Kvíz

Neuroendokrinní tumor tenkého střeva

Jednalo se o dobře diferencovaný, solidně uspořádaný neuroendokrinní tumor (NET) jejuna velikosti 15 × 12 mm s velmi nízkou mitotickou aktivitou (proliferační index < 2 %), který infiltroval celou stěnu tenkého střeva v oblasti střední části jejuna, pronikal do lymfatických cév a nevykazoval perineurální propagaci. Velký útvar v mezenteriu, který také vedl ke klinické symptomatologii tlakových bolestí v pravé bederní krajině, byla infiltrovaná lymfatická uzlina a tuková tkáň v mezenteriu. Tři drobné „satelitní“ lymfatické uzliny v okolí velkého ložiska nebyly nádorem postiženy. Nemocný byl předán do péče specializovaného onkologického pracoviště, ve kterém budou doplněna další stagingová vyšetření (octeroscan a eventuálně pozitronová emistní tomografie doplněná počítačovou tomografií) a kde bude také dlouhodobě monitorován (chromogranin A/kyselina 5-hydroxyindoloctová). V současné době zůstává bez terapie. Z hlediska gastroenterologického bude vhodné ještě doplnit enteroskopické vyšetření nebo kapslovou endoskopii k vyloučení koincidujících ložisek NET na tenkém střevě. Pacient je v současné době bez jakýchkoli obtíží a přibral na váze cca 4 kg.

NET, dříve označovaný termínem karcinoid, vychází z tzv. argentafinních (neuroendokrinních) buněk, které jsou diseminovány ve sliznici trávicí trubice, pankreatu a v plicích. Tyto nádory jsou podle své struktury a předpokládaného biologického chování zpravidla rozdělovány do tří skupin na nádory:

  • a) dobře diferencované, s velmi nízkou proliferační aktivitou (většinou benigní);
  • b) dobře diferencované neuroendokrinní karcinomy;
  • c) špatně diferencované neuroendokrinní karcinomy.

Podle lokalizace na trávicí trubici se také rozdělují na NET pocházející z neuroendokrinní lišty předního střeva (bronchy, jícen, žaludek a proximální polovina duodena), které jsou obvykle bez schopnosti syntetizovat biogenní aminy a zpravidla mají benigní chování, na NET vycházející ze středního střeva, zahrnující distální část duodena, celé tenké střevo a orální část tlustého střeva, které mohou mít maligní potenciál a mohou vytvářet některé biogenní aminy (serotonin, substance P) nebo prostaglandiny a mohou způsobovat vznik tzv. karcinoidového syndromu. Třetí skupinu tvoří nádory vycházející z embryonálního zadního střeva, které zpravidla nevykazují žádnou endokrinní aktivitu a jsou obvykle (nádory < 20 mm) benigního charakteru.


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#