#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paliativní péče – tipy a triky pro klinickou praxi


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2010; 149: 495
Kategorie: Sjezdy

Rajhrad, 6. až 8. září a 4. až 6. října 2010

Ve dnech 6. až 8. září 2010 proběhl paliativní medicíny pořádaný Českou společností paliativní medicíny ČLS JEP (ČSPM) ve spolupráci s občanským hnutím Cesta domů a nadací Amgen, která, aby mohl vzniknout a proběhnout pilotní ověření, projekt finančně podpořila.

Program si klade několik cílů. Univerzálním cílem je vytvořit ucelený program vzdělávání v paliativní medicíně jako systém a toto je první krok. ČSPM má ambici vytvořit, garantovat a realizovat programy na všech úrovních vzdělávacího procesu. Tento konkrétní kurz je určený pro všechny typy odborností s přihlédnutím k jeho konkrétnímu zaměření. Zde se jedná především o motivaci lékařů, předávání základních paliativních principů léčby a péče, podpoření jejich úsilí v dalším vzdělávání a implementace paliativního režimu do běžné klinické praxe. Účastníci by měli získat chuť aplikovat paliativní postupy na svém pracovišti.

jp_33083_f_1
jp_33083_f_1

Následovat by měly specializované kmenové kurzy jako příprava na zkoušky odborné specializace a také kurzy volitelné, které budou rozvádět do hloubky a šířky již obecně nastíněná témata.

Snahou je vytvořit zcela nový unikátní vzdělávací program, který bude metodologicky realizován interaktivními výukovými metodami tak, aby byla podpořena nejen teoretická stránka, ale především praktické dovednosti účastníků kurzu. Proto je počet účastníků omezen na pouhých 15, na průběhu se podílí pět lektorů, kteří zhustili teorii do základních principů a kladou důraz na praktické řešení kazuistik, práci ve skupinách a podporu vlastní tvořivosti účastníků. Jako pomůcky jsou používány i instruktážní DVD a teoretické písemné materiály vytvořené ČSPM.

Věříme, že tento projekt podpoří vzdělanost v oblasti paliativní medicíny mezi českými odborníky na všech úrovních péče o pacienty – od praktických lékařů, přes specialisty až po následnou péči.

Mgr. Jiří Prokop, Ph.D.

ČSPM ČLS JEP

Jiráskova 47, 664 61 Rajhrad

e-mail: jirimprokop@gmail.com


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#