#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na MUDr. Zdeňka Bystřického, CSc.


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 32, 2021, č. 4-5, s. 258
Kategorie: Korespondence

Narodil se 17. října 1932 v Brně a s tímto městem byl až na krátké období spojen po celý život. Patřil ke generaci, která v dětství zažila jen chvíli svobodu. Dospívání, vzdělávání a prakticky celý profesní život prožil nejprve za Protektorátu, poté za komunistické diktatury, a v neposlední řadě po krátkém nadechnutí v dusivé atmosféře normalizace.

Promoval na Lékařské fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, nyní opět Masarykově univerzitě, v oboru všeobecného lékařství. Po promoci nastoupil v rámci systému umístěnek v nemocnici v Humpolci. Začátky – alespoň dle jeho vyprávění – byly nelehké. Pracoval tam, kde zrovna byla potřeba, kde někdo chyběl – dětské oddělení, chirurgie,
interna. Jeho žena v té době dostala umístěnku do Rožnova pod Radhoštěm, kde pracovala jako zubní lékařka. Snažili se dostat blíže k sobě, vídali se totiž jen o volných nedělích či svátcích, neboť soboty byly pracovní. Jeho žena se dostala do Brna po zaměstnání v Kroměříži. On přijal místo asistenta na Patologicko‑anatomickém ústavu Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně, vedeném osvíceným přednostou prof. MUDr. Jaroslavem Švejdou, DrSc., který mu slíbil, že jakmile se
v Brně uvolní chirurgické místo, nebude jeho odchodu bránit. Toto období MUDr. Bystřický nepovažoval za ztracené. V pozdější době, kdy již působil v Úrazové nemocnici v Brně, ve které pracoval po většinu svého profesního života, mu zkušenosti z tohoto období pomáhaly v jeho klinické praxi. Nejdříve ve vysněné chirurgické, ale i později v oboru anesteziologie a intenzivní medicíny. Vytoužené práce chirurga se musel kvůli onemocnění kůže na rukou vzdát, ale obor anesteziologie a resuscitace se mu nestal vnucenou oblastí, ale oborem, který si oblíbil – zejména práci v intenzivně medicínské části. Brněnská Úrazová nemocnice, která byla svého druhu jedinou v tehdejším Československu,
měla velkou spádovou oblast a byla prakticky jediným místem na jižní Moravě, kde byla v té době komplexně ošetřována polytraumata. V roce 1954 vznikl v Úrazové nemocnici Výzkumný ústav traumatologický, kde součástí každodenní klinické práce byly, kromě péče o nemocné s poraněními a pacienty s následky po traumatech, i rehabilitace a medicínský výzkum. MUDr. Zdeněk Bystřický se na výzkumu podílel, ale více však tíhl k praktické medicíně. Nebyl typickým vědeckým pracovníkem. Chápal také důležitost vzdělaných sester a záchranářů v ošetřování poraněných.
Proto také začal již v sedmdesátých letech vyučovat v tehdejším Ústavu pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků, paralele k tehdejšímu Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutův Praze. Zde se podílel na specializovaném pomaturitním vzdělávání nejen v oboru anesteziologie a intenzivní medicíny, ale i v oblasti přednemocniční péče. Jím napsaná útlá knížka Neodkladná péče v traumatologii, do které pod jeho vedením kreslil obrázky tchán, se stala „kuchařkou“ nejen pro záchranáře, ale i mnohé chirurgy, traumatology a anesteziology.


Od osmdesátých let působil v Úrazové nemocnici jako primář oddělení ARO až do roku 1990, kdy odešel na post ředitele Ústavu pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků, kde působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1994. 

I v důchodu se nemohl od akutní medicíny odpoutat a po několik roků byl jedním z mnoha lékařů, kteří pomáhali zajišťovat lékařský provoz při závodech na trati brněnské Velké ceny. Místem, kde trávil zasloužený odpočinek se svojí ženou i vnuky, se mu stala chalupa v Kameničkách na Vysočině, která jej okouzlila stejně jako kdysi Antonína Slavíčka.

Zemřel doma, obklopen svými dětmi i vnuky, 20. září 2021 ve věku nedožitých 89 let.

MUDr. Zdeněk Bystřický ml.
Výbor ČSARIM přijal s velkým smutkem zprávu o odchodu prim. MUDr. Zdeňka Bystřického, CSc. Jménem České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny vyslovujeme hlubokou úctu památce primáře Bystřického a poděkování za jeho celoživotní dílo věnované našemu oboru.

Za výbor ČSARIM
prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.,
prof. MUDr. Petr Štourač, Ph.D.

Za redakční radu časopisu Anesteziologie a intenzivní medicína
doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 4-5

2021 Číslo 4-5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#