#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlédnutí za světovým kongresem anesteziologů


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 32, 2021, č. 4-5, s. 187-188
Kategorie: Editorial

XVII. světový kongres anesteziologů je minulostí. WCA 2021 se uskutečnil ve virtuální podobě ve dnech 1.–5. září tohoto roku. Zúčastnilo se ho 6 229 registrovaných účastníků ze 132 zemí. Na virtuální výstavě léčiv, zdravotnických pomůcek a přístrojové techniky se podílelo 19 firem a 310 jejich představitelů. Na kongresu odeznělo ve 200 sekcích 643 přednášek přednesených 479 řečníky. To mimo jiné zahrnuje i zahájení a závěr kongresu, 2 ceremoniální vystoupení, 28 setkání s experty, 21 moderovaných představení posterů, 9 vyzvaných panelových diskuzí, 34 workshopů i 5 průmyslových sympozií. Na kongresu bylo představeno 1 408 elektronických posterů. Chod vědeckého programu zajistilo 209 předsedajících jednotlivých sekcí. Potěšující byla účast členů ČSARIM v přípravě a realizaci vědeckého programu, a to na všech úrovních: předsedou vědeckého výboru XVII. WCA byl profesor Vladimír Černý, naši členové byli organizátory a vedoucími workshopů, předsedajícími sekcí či jinak aktívními účastníky kongresu. Na účast našich členů můžeme být hrdi, dosud nikdy jsme se na světovém kongresu anesteziologů v takové míře neprezentovali. Virtuální formát kongresu měl, a má, oproti prezenční formě výhodu – registrovaní jej mohou zhlédnout v plném rozsahu. Nikdo není omezen nutností být v danou chvíli na jediném místě. S využitím svých registračních údajů může poprvé v historii WCA navštívit jakoukoliv odbornou sekci ještě 3 měsíce po skončení kongresu. Prezentace jsou doplněny podtitulky v angličtině, francouzštině a španělštině. 

Byla to nepochybně největší a nejvýznamnější mezinárodní akce, která kdy byla naší odborné společnosti svěřena k organizaci. Světová federace anesteziologických společností (WFSA) ji pořádá od roku 1955 pravidelně každé čtyři roky. Je to skutečná „olympiáda anesteziologie“. Její pořádání nám bylo svěřeno na světovém kongresu anesteziologů v Buenos Aires v roce 2012. Přirozeně jsme počítali, že se uskuteční v Praze, jejíž atraktivita byla jedním z argumentů v naší nabídce. Předešlé kongresy se od roku 2004, kdy byl uspořádán v Paříži, konaly mimo Evropu. A také následující kongres v roce 2016 byl svěřen do Asie, do Hong Kongu. Rok 2020 tak představoval mimořádnou příležitost uspořádat opět po 16 letech kongres v Evropě a pro organizátory možnost představit Prahu a Českou republiku. Nabídka naší odborné společnosti v soutěži odborných společností a v úvahu přicházejícíchlokalit zvítězila. Obstáli jsme v mimořádné konkurenci významných odborných společností. Jen pro příklad – našimi soupeři byly mimo jiné Velká Británie, nabízející Londýn, a Spojené státy americké, nabízející San Francisco. Příprava pražského kongresu probíhala celých 9 let, nikoliv jen 8, jak bylo původně plánováno. Nabídku do soutěže a přípravu i realizaci kongresu jsme prováděli spolu s kongresovou organizací Guarant International, která převzala zodpovědnost za minimálně vyrovnaný rozpočet kongresu. Vybrali jsme si dobře a úspěch WCA 2021 je nepochybně i jejich úspěchem. Je na místě poděkovat kolegyním Tesaříkové a Přichystalové i jejich spolupracovnicím i spolupracovníkům za léta spolupráce při přípravě a propagaci kongresu. 

Od přijetí samotného záměru jsme cítili, že smyslem pořádání kongresu musí mimo jiné být i jasný přínos pro naše členy. V realitě to znamená, že členové naší odborné společnosti budou mít přístup na světový kongres za podmínek, za jakých se účastní kongresů národních. Z historických důvodů jsme se rozhodli dát tuto možnost i členům Slovenské společnosti anesteziologie a intenzívní medicíny. Závazek vůči našim členům byl splněn. Tuto neopakovatelnou příležitost jsme však využili v nedostatečné míře. Pomineme‑li členy ČSARIM, kteří na kongresu aktivně participovali, využilo možnosti společného přihlášení na národní kongres ČSARIM, a tím i na WCA, jen 199 kolegyň a kolegů. To je necelá čtvrtina naší členské základny. Škoda. Podobná příležitost se již nebude opakovat. 

Příprava kongresu nebyla jednoduchá. Její délka, přesahující více než dvě volební období výboru ČSARIM, si vyžádala účelové založení zapsaného spolku WCA 2020, který získal od výboru mandát přípravu a realizaci kongresu v součinnosti s Guarantem zajistit. Na počátku jsme plánovali kongres uspořádat v Kongresovém centru Praha, jehož jedinečné umístění na Vyšehradě a snadná dopravní dostupnost se pro kongres přímo nabízely. Bohužel, záhy jsme zjistili, že vývoj vlastnických vztahů objektu, jeho vnitřní dispozice i plánované rekonstrukce nebudou plánovanému účelu vyhovovat. Pro kongres našeho zaměření nejsou využitelné obrovské sály zamýšlené pro zcela jiné účely, potřebovali jsme alespoň 10 sálů s kapacitou v řádu více stovek posluchačů a rozsáhlé výstavní prostory. Naše pozornost se proto zaměřila na objekt Pražských výstavišť a veletrhů v Letňanech. Objekt vyhovoval vlastnickou strukturou, rozsahem i dopravní dostupností. Haly by bylo možné – nepochybně za cenu značných nákladů – uzpůsobit pro pořádání kongresu. Objevil se problém s termínem, protože toto výstaviště je hojně komerčně využíváno, a museli jsme se tomu přizpůsobovat. Posléze se objevila i možnost další: dostavba O2 Areny v podobě objektu O2 Universum. Majitel dostavbu koncipoval již primárně pro kongresový provoz a našim potřebám plně vyhovovala. Problémy byly nadále s termíny: není snadné najít takový, který nekoliduje s významnými akcemi podobného či shodného zaměření, jako jsou kongresy ESA, ASA či desítky dalších na všech pěti kontinentech. Stejně tak nutno respektovat období významných náboženských svátků. Výhodou však bylo, že vlastník O2 Universum měl o pořádání kongresu světového formátu zájem a byl vstřícný. 

Člověk míní a covid-19 mění. Pandemie zásadně změnila podmínky setkávání i cestování. Zdravotníci měli najednou úplně jiné starosti, a tak bylo rozhodnuto posunout kongres o rok do 2021. Rozhodnutí se snadno učiní a nelehko naplňuje. Všichni účastnící se na vědeckém programu musí vzít změnu termínu na vědomí, souhlasit s ní a přizpůsobit svůj soukromý program. Je třeba změnit rezervace kongresových prostor i hotelového ubytování. Podpora kongresu výrobci léčiv i zdravotnické techniky je donátory plánovaná v určitém finančním roce a měla by být přesunuta do dalšího roku – nezřídka z daňových důvodů nepřípustné. Pandemie postupovala ve vlnách a na jaře roku 2021 byla situace stále nestabilní. V důsledku toho se WFSA ve shodě s místními organizátory rozhodlauspořádat XVII. WCA v plně virtuální podobě. Rozhodnutí padlo v březnu a organizátoři tak měli na úplnou změnu struktury, organizace a provedení kongresu méně než šest měsíců. Mimo další komunikaci s účastníky vědeckého programu to znamenalo zrušení rezervace tisíců hotelových lůžek a zásadní změnu rozsahu pronajímané plochy v O2 Universum, tedy významné náklady při jasném snížení očekávaných příjmů. Registrační poplatky na virtuální akci jsou nižší než na akci v prezenčním formátu. Firemní podpora, koncipovaná pro prezenční akci v roce 2020 nemůže být stejná při virtuální účasti o rok později. To se plně potvrdilo – podpora v letošním roce dosáhla asi 40 % objemu prostředků očekávaných v roce 2020. Minimálně vyrovnaný – případná ztráta by šla beztak k tíži Guarantu – hospodářský výsledek před zdaněním tak považuji za úspěch. 

Ano, v letošním roce jsme uspořádali něco jiného, než o co jsme usilovali v roce 2012. Chtěli jsme akci prezenční v roce 2020 a byl to kongres virtuální o rok později. Kongres však úspěšně proběhl, ohlasy jsou pozitivní a členům ČSARIM i SSAIM jsme náš slib splnili. Stávající, i 4 předchozí prezidenti WFSA písemně vyjádřili svoje uznání kongresu, který jsme v těžkých, nikdy předtím nevídaných podmínkách, zajistili. Napomohli jsme významně i vizi WFSA – napomáhat především tam, kde je situace nejobtížnější. Kolegyně a kolegové z ekonomicky slabšího prostředí se tak mohli – a další 3 měsíce dále mohou – zúčastnit světového kongresu s nízkými registračními poplatky, bez nákladů na cestování a ubytování. I pro ně to je neopakovatelná příležitost. 

Podle ohlasů ze zahraničí, kterých se organizátorům dostalo, to byl kongres úspěšný, odborně hodnotný a organizačně i technicky dobře zajištěný. Naše odborná společnost vystoupila na mezinárodním fóru v míře dosud nikdy nevídané a zřejmě v budoucnu neopakovatelné. Odvedli jsme dobrou práci – ČSARIM i Praha budou s úspěšným XVII. WCA nadále spojovány. Na svoji odbornou společnost můžeme být hrdi. 

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBA 
Prezident místního organizačního výboru WCA 2021


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 4-5

2021 Číslo 4-5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#