#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mohl by kandesartan působit proti nežádoucím změnám ve střevě navozeným hypertenzí?

6. 3. 2020

Loni publikovaná experimentální studie jako první ukázala, že podávání kandesartanu může zvyšovat těsnost epitelových junkcí ve střevní stěně a příznivě ovlivňovat složení mikroflóry. Rozšiřuje tak poznatky o nedávno popsaných patofyziologických změnách střeva spojených s hypertenzí.

Cíle studie

Nedávno se ukázalo, že hypertenze je spojena s narušením intestinální bariéry. Poškození střevní bariéry podporuje rozvoj chronického zánětlivého prostředí, které přispívá k patogenezi hypertenzního poškození orgánů. Prezentovaná studie zkoumala farmakologický vliv blokátoru receptoru AT1 pro angiotenzin II kandesartanu na narušenou intestinální bariéru a střevní dysbiózu u spontánně hypertenzních potkanů.

Výsledná zjištění

Výsledky ukázaly, že podávání kandesartanu zvyšuje ve střevě těchto potkanů expresi genů, které kódují proteiny zajišťující těsné epitelové junkce (cingulin, okludin a protein těsných spojení 1). V séru potkanů léčených kandesartanem byla zjištěna vyšší hladina proteinu vázajícího lipopolysacharidy, což podporuje domněnku, že kandesartan působí proti narušení střevní bariéry.

Podávání kandesartanu u experimentálních zvířat s hypertenzí rovněž vedlo ke zvýšení množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (kyseliny octové, kyseliny propionové, kyseliny máselné) ve stolici.

Sekvenování rDNA ve stolici dále ukázalo, že u potkanů léčených kandesartanem došlo k normalizaci poměru mezi kmeny Firmicutes a Bacteroides, jenž je při hypertenzi narušen, a také ke zvýšení zastoupení kmenů laktobacilů produkujících kyselinu mléčnou.

Závěr

Tato studie jako první naznačila, že by kandesartan mohl působit proti patofyziologickým poruchám střeva navozeným hypertenzí.

(zza)

Zdroj: Wu D., Tang X., Ding L. et al. Candesartan attenuates hypertension-associated pathophysiological alterations in the gut. Biomed Pharmacother 2019 Aug; 116: 109040, doi: 10.1016/j.biopha.2019.109040.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#