#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolest zad jako detektivní kazuistika

22. 11. 2019

Bolest zad je velmi častým důvodem návštěvy lékaře a rozhodování o její léčbě není vždy snadné. Pojďte se s námi zamyslet nad případem, který poukazuje na problémy vznikající při diagnostice i léčbě.

54letý muž vyhledal lékaře pro 2 dny trvající bolest v levé dolní části zad, která postupně ustávala s nástupem bolesti v levé dolní končetině. Bolest měla intenzitu 8/10 dle VAS. Při vyšetření nebyla v končetině snížená svalová síla a reflexy byly normální.

#1

Ošetřující lékař indikoval nesteroidní analgetika a klidový režim. Pacient ale trval na vyšetření zobrazovací metodou.

#2

V tomto případě byl proveden skiagram páteře a MRI, které ukázalo mírnou protruzi intervertebrálního disku.

#3

Autor této kazuistiky své rozhodnutí nezměnil, pacienta informoval o jeho stavu a propustil ho do domácího ošetřování.

O týden později pacient navštívil pohotovost kvůli 18 hodin trvajícímu omezení hybnosti levého chodidla a necitlivosti laterální části LDK a nártu. Bolest měla intenzitu 5/10, sfinkterové symptomy nebyly přítomné.

#4

Při vyšetření byla snížená svalová síla při dorziflexi v hlezenním kloubu, se sníženou citlivostí v dermatomu L5. Akutně provedená MRI ukázala velký sekvestr meziobratlového disku s migrací disku. Pacient byl hospitalizován a indikován k mikrodiskektomii L4/5.

#5

Počáteční bolest trvala 2 dny a byla způsobena především napínáním a tlakem na oslabený anulus fibrosus. Bolest v dolní končetině ale způsoboval tlak a zánětlivá iritace nervového kořene a ganglia.

#6

Jedná se o neuropatickou bolest, která se svým podkladem i léčbou významně liší od nociceptivní bolesti ostatních popisovaných typů.

Bolest spojená s páteří je velmi heterogenní onemocnění asociované se stejně heterogenními degenerativními pochody. Odpověď na léčbu se různí podle toho, o jaký typ bolesti se jedná a jak vzniká. Precizní zobrazovací vyšetření mohou lékaře vést k přeceňování nálezu a upřednostňování chirurgického úspěchu před úspěšnou léčbou bolesti a zvyšováním kvality života. Tyto dva cíle spolu ne vždy souvisejí.

Při posuzování bolesti a volbě analgetické léčby je nutné vzít v potaz všechny možnosti, zvláště pokud je ve hře neuropatická bolest, která sama o sobě představuje velmi specifickou problematiku.

(pez)

Zdroj: Eloqayli H. Clinical decision-making in chronic spine pain: dilemma of image-based diagnosis of degenerative spine and generation mechanisms for nociceptive, radicular, and referred pain. Biomed Res Int 2018; 2018: 8793843, doi: 10.1155/2018/8793843.



Štítky
Diabetologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#