#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinná antiosteoporotika ze skupiny aminobisfosfonátů mohou od ledna 2024 konečně předepisovat i praktičtí lékaři

12. 12. 2023

Osteoporóza představuje závažný celospolečenský problém generující řadu zdravotních a sociálních komplikací i značné ekonomické náklady. V Česku se dle odhadů týká 500−750 tisíc osob, tedy 5−7 % populace. Od 1. 1. 2024 dochází v této indikaci k uvolnění preskripčního omezení a podmínky úhrady pro léčivé přípravky Osagrand (kyselina ibandronová) a Risendros (kyselina risedronová), jež nyní budou moci předepsat rovněž praktičtí lékaři, a to za dodržení níže uvedených preskripčních podmínek.

Výraznější zapojení lékařů první linie do prevence a léčby

Praktičtí lékaři a gynekologové by od letoška dle navržené metodiky prevence měli v návaznosti na preventivní prohlídku u indikovaných pacientů každé 2 roky spolu s odběrem anamnestických dat využít dotazník FRAX (Fracture Risk Assessment Tool), tedy standardizovaný nástroj pro hodnocení rizika zlomenin. Tento preventivní postup se týká všech žen, které mají rok po menopauze, a to až do 59 let věku. U mužů jde potom o věkovou skupinu 65−69 let. 

Následně se vyhodnotí riziko osteoporotické fraktury nebo fraktury proximálního konce kosti stehenní. Pokud je vyšší, než odpovídá věkovému limitu, měl by lékař odeslat pacienta na vyšetření pomocí celotělové kostní denzitometrie (DXA) nebo jej provést sám, pokud má výkon nasmlouván. Jestliže je osteoporóza potvrzena (T-skóre ≤ −2,5 SD), začne být pacient standardně léčen (viz níže). V opačném případě se přechází zpět do režimu FRAX v rámci preventivních dvouletých prohlídek.

Ženy od 60 let a muži od 70 let věku by v souvislosti s preventivní prohlídkou měli být odesláni na DXA automaticky. Některé zdravotní pojišťovny navíc nabízejí rozšířenou možnost účasti v programu prevence osteoporózy − například OZP proplácí vyšetření DXA jednou za 2 roky všem svým pojištěncům starším 50 let.

Terapeutické indikace aminobisfosfonátů

Kyselina alendronová, risedronová a ibandronová (o síle 150 mg v jedné tabletě) jsou hrazeny pacientům s osteoporózou prokázanou celotělovým denzitometrem (T-skóre ≤ −2,5 SD) nebo osteoporotickou patologickou zlomeninou. Léčba je dlouhodobá, trvá nejméně 2 roky. Terapie delší než 2 roky je hrazena pouze u nemocných s prokazatelnou zástavou úbytku kostní hmoty.

Terapeutickou indikací kyseliny ibandronové je osteoporóza u postmenopauzálních žen se zvýšeným rizikem zlomenin. Při identifikaci žen, u kterých je zvýšené riziko výskytu osteoporotických zlomenin, má být zváženo užití nezávislých rizikových faktorů, jako jsou například nízká kostní denzita (BMD), věk, přítomnost již prodělaných zlomenin, zlomeniny v rodinné anamnéze, rychlý obrat kostní hmoty a nízký index tělesné hmotnosti (BMI). Při podávání této léčby bylo prokázáno snížení rizika zlomenin obratlů; účinnost na zlomeniny krčku femuru nebyla stanovena.

Terapeutickými indikacemi kyseliny risedronové jsou postmenopauzální osteoporóza (snížení rizika vertebrálních fraktur a fraktury proximálního konce stehenní kosti) a osteoporóza u mužů s vysokým rizikem fraktur. S postmenopauzální osteoporózou je spojována řada rizikových faktorů včetně nižšího množství kostní hmoty, nízké BMD, časné menopauzy, kouření v anamnéze a osteoporózy v rodinné anamnéze. Riziko fraktur v důsledku osteoporózy se zvyšuje s počtem rizikových faktorů. Efekt kyseliny risedronové v podobě zvýšení BMD a poklesu markerů kostního obratu (BTM) je u mužů stejný jako žen. Předpokládá se tedy i klinicky ekvivalentní snížení rizika zlomenin u mužů a u žen.

(pr)



Štítky
Interní lékařství Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#