#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání diklofenaku a orfenadrinu je v pooperačním období spojeno s nižším počtem aplikací v porovnání s jinými analgetiky

24. 6. 2019

Mezi nejčastější indikace podání fixní kombinace orfenadrinu a diklofenaku patří vertebrogenní algický syndrom a bolest spojená s operačním výkonem. V terapii pooperační bolestí je v případě fixní kombinace nespornou výhodou nižší počet podaných infuzí při zachovaném vysokém analgetickém účinku léčby v porovnání s jinými analgetiky.

Úvod

Fixní kombinace nesteroidního antiflogistika diklofenaku v dávce 75 mg a centrálního myorelaxans orfenadrinu v dávce 30 mg představuje efektivní analgetickou terapii, která je indikovaná v léčbě různých bolestivých stavů. Nejčastěji se jedná o terapii exacerbace vertebrogenního algického syndromu a pooperační bolesti. V rámci pooperační analgezie se s výhodou používá zejména u pooperačních bolestí s patologickým svalovým spasmem, tedy po ortopedických výkonech a operacích páteře. Přípravek lze ovšem použít i po chirurgických a gynekologických zákrocích. Diklofenak v dávce 75 mg dle závěrů řady odborníků neovlivňuje agregaci krevních destiček, nemá vliv na hemokoagulaci, velikost krevních ztrát a počet podaných krevních transfuzí.

Třídenní model léčby pooperační bolesti

Zařazení fixní kombinace diklofenak/orfenadrin do protokolu pooperační analgetické terapie přináší řadu výhod. Na prvním místě je to vysoká analgetická účinnost a dostatečně dlouhá doba efektu přetrvávajícího 24 hodin.

  • V třídenním modelu léčby pooperační bolesti se tak fixní kombinace diklofenak/orfenadrin obvykle podává 2× denně první den a následující dva dny pouze 1× denně. Celkově je tedy nutné pro dostatečný analgetický efekt během 3 dnů podat pouze 4 infuzní dávky.
  • Naproti tomu podávání metamizolu v kombinaci s paracetamolem je spojeno s podáním 16 dávek léků během 3 dnů po operaci (1. den paracetamol 1 g intravenózně 4× denně, metamizol 1 g intravenózně 2× a následující dny 1× denně).
  • Podávání paracetamolu v kombinaci s diklofenakem je také spojeno s podáním 16 dávek léků během 3 dnů po operaci (1. den paracetamol 1 g intravenózně 4× denně, diklofenak 75 mg intravenózně 2× a následující dny 1× denně).

U všech variant analgetické terapie zůstává možnost kombinace s opioidními analgetiky. Všechny tři modality terapie se přitom z hlediska nákladů pohybují ve stejném rozmezí po započtení podání všech dávek.

Další výhodou je, že fixní kombinace je vyráběna jako infuzní roztok určený k okamžitému podání bez dalšího ředění či nutnosti jiných příprav. Tato skutečnost snižuje časovou zátěž ošetřovatelského personálu, zjednodušuje manipulaci s přípravkem a snižuje riziko jeho kontaminace před podáním.

Závěr

Fixní kombinace orfenadrin/diklofenak představuje účinnou a bezpečnou metodu volby v terapii akutní pooperační bolesti, přičemž její podávání je v porovnání s jinými analgetiky spojeno s menším počtem infuzí při zachovaném vysokém analgetickém účinku léčby.

(holi)

Zdroj: Vymazal T., Urbánek K. Léčba bolesti fixní kombinací orfenadrinu a diklofenaku. Klinická farmakologie a farmacie 2018; 32 (3): 26–33.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#