#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace diklofenaku a orfenadrinu v terapii pooperační bolesti

5. 9. 2019

Akutní pooperační bolest je fyziologickým projevem poškození integrity organismu. Nedostatečná analgetická terapie pooperační bolesti je spojena se zvýšenou morbiditou, sníženou kvalitou života, vyššími náklady na léčbu, ale také zvýšeným rizikem rozvoje chronické bolesti. Adekvátní pooperační léčba tedy nemá za cíl pouze snížit utrpení pacienta, ale také je pro ni řada medicínských důvodů.

Multimodální analgezie jako trend

Při výběru vhodného analgetika v terapii akutní pooperační bolesti je třeba zvážit hned několik faktorů, mezi něž patří rozsah výkonu, intenzita bolesti, bezpečnost a ekonomická stránka léčby. V terapii bolestí střední a silné intenzity se nejlépe uplatňuji intravenózně podávaná analgetika. Při intravenózní aplikaci se látka dostává přímo do centrálního kompartmentu, nástup účinku bývá promptní, v řádu desítek sekund až minut, přičemž efekt je relativně dobře předvídatelný a pozorovatelný. Současným trendem v terapii pooperační bolesti je takzvaná multimodální analgezie využívající potenciace účinků léků z různých lékových skupin.

Synergie fixní kombinace v léčbě pooperační bolesti

Mezi často využívané léky v analgetické terapii patří nesteroidní antiflogistika podávaná intravenózně. Diklofenak je typickým zástupcem neselektivních inhibitorů cyklooxygenázy. Diklofenak je na trhu k dispozici v infuzní formě ve fixní kombinaci s centrálním svalovým relaxans orfenadrinem vykazujícím spasmolytické účinky na kosterní svalstvo a současně také vlastní mírný analgetický efekt.

Myorelaxační účinek orfenadrinu přitom přetrvává až 24 hodin, což patří mezi nesporné výhody této kombinované infuzní terapie. V praxi lze totiž očekávat přítomnost spasmů kosterního svalstva a s tím souvisejících bolestí u pacientů po rozsáhlejších výkonech na páteři, hrudním koši, ale také po některých ortopedických operacích a v důsledku vynucené polohy nebo fixace během operace. Délkou svého účinku tato fixní kombinace v reálné praxi umožňuje redukovat počty infuzí potřebných k zajištění adekvátní pooperační analgezie.

Díky odlišnému mechanismu působení obou složek dochází k vzájemné potenciaci jejich účinku se současně nízkým rizikem nežádoucích účinků léčby. V České republice je registrován přípravek obsahující ve 250 ml infuzního roztoku 75 mg diklofenaku a 30 mg orfenadrinu. Podání infuze by mělo trvat 1,5–2 hodiny, standardně se aplikuje 1× denně, v případě potřeby ji lze podat 2× denně, s odstupem minimálně 8 hodin.

Závěr

Správně zvolená analgetická terapie snižuje morbiditu a mortalitu pacientů po operačních výkonech. Současným trendem je aplikace multimodální analgezie v rámci takzvaného Acute Pain Service (APS), tedy týmu zajišťujícího léčbu akutní pooperační bolesti v daném zdravotnickém zařízení. Mezi efektivní a bezpečné léky ze skupiny multimodálních analgetik patří fixní kombinace diklofenaku a orfenadrinu, která se podává především po výkonech na páteři, hrudním koši a ortopedických výkonech, ale lze ji s výhodou použít i po chirurgických a gynekologických výkonech.

(holi)

Zdroj: Málek J. Léčba akutní pooperační bolesti. On-line kurz. proLékaře.cz, 2019.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#