#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam probiotik v těhotenství a časném dětství

27. 5. 2019

Mikrobiální flóra (lidská mikrobiota) označuje společenství mikroorganismů osídlujících určitou část lidského těla (např. nosní dutinu, ústní dutinu, střevo, pokožku, žaludek, močové cesty). Mikrobiota hraje mnohem zásadnější roli v otázce zdraví a nemoci, než se donedávna myslelo. Prvních 1000 dnů života člověka představuje kritickou periodu pro vznik a rozvoj zdravé mikrobioty

Placentární přenos mikrobioty

Podle dřívějších názorů docházelo k osídlení trávicího traktu plodu matčinými mikroorganismy až v průběhu vaginálního porodu. Nyní se však objevují vědecké důkazy, že mikroorganismy pronikají přes placentu již v průběhu nitroděložního vývoje. Přenos mateřských mikroorganismů přes placentu na plod probíhá jak hematogenně (z orální a střevní mikrobioty matky), tak vzestupně (z vaginální mikrobioty matky). Zdravá mateřská mikrobiota je tak základem vyvážené mikrobioty dítěte.

Úloha probiotik v těhotenství

V průběhu těhotenství existuje řada faktorů, které mohou ovlivňovat správný vývoj mikrobioty a imunitního systému dítěte po jeho narození. Patří mezi ně například infekce, užívání antibiotik, zácpa, stres, toxiny, hodnota body mass indexu (BMI), složení stravy nebo kouření.

Infekce v těhotenství

Během těhotenství a porodu se zvyšuje riziko infekcí, zejména močových cest a bakteriálních vaginóz, které mohou ohrozit zdraví jak matky, tak dítěte. Neléčené infekce mohou vést k selhání ledvin a zvyšovat riziko předčasného porodu. Imunitní systém je z 80 % lokalizován ve střevě, a proto je zdravá a vyvážená střevní mikrobiota pro jeho normální funkci klíčová. Užívání probiotika s kmenem Lactobacillus reuteri Protectis představuje klinicky prověřenou ochranu před infekčním onemocněním. Snižuje výskyt GIT a respiračních infekcí u dospělých zdravých jedinců až o 60 %.

Omezení nežádoucích účinků antibiotické léčby

Během těhotenství má na bakteriální kolonizaci dětského střeva vliv také možná antibiotická léčba matky. Nejzávaznější dopad mají antibiotika užívaná v průběhu II. a III. trimestru, kdy se vyvíjí dětská trávicí trubice. Nežádoucí účinky takovéto léčby (například nevolnost, zvracení, vyrážky nebo kvasinkové infekce) mohou vést k přerušení léčby. U pacientek užívajících probiotika s obsahem L. reuteri Protectis při antibiotické léčbě se vyskytlo o 75 % méně nežádoucích účinků v oblasti GIT (snížení četnosti stolic, nevolností apod.).

Zácpa

50 % těhotných žen trpí zácpou, která může vést ke vzniku hemoroidů nebo stávající hemoroidy ještě zhoršovat. Přípravek BioGaia s L. reuteri Protectis pozitivně ovlivňuje střevní motilitu, což je důležité pro správné trávení a pravidelné vyprazdňování.

(gpl)

Zdroje:
1. Janáková A., Boženský J. Probiotika pro prvních 1000 dnů života. 77. kongres pro lékárníky a farmaceutické asistenty, Plzeň, 8. 3. 2019.
2. Pro spokojené bříško od úplného počátku. Probiotické přípravky BioGaia. Ewopharma, 2019.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#