#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotikum L. reuteri v kombinaci s vitaminem D3 a krilovým olejem potlačuje experimentální střevní zánět

29. 10. 2021

Předchozí placebem kontrolované práce ukázaly, že perorální podávání probiotika obsahujícího Lactobacillus reuteri je spojeno s významným zvýšením plazmatické hladiny 25-hydroxyvitaminu D. Podle nedávné experimentální práce vede kombinace tohoto probiotika spolu s vitaminem D3 a krilovým olejem k potlačení zánětu střevní sliznice.

Současný výzkum léčby střevních zánětů se zaměřuje i na nefarmakologické postupy. Cílem práce italských autorů z roku 2018 bylo zhodnotit společné působení L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje na potlačení střevního zánětu in vitro a in vivo.

Metodika výzkumu

Pro in vitro pokus byly použity buněčné linie odvozené od kolorektálního karcinomu CACO2 a HT29. Zánět byl navozen působením interferonu gamma (IFN-γ) a tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α). Buněčné linie byly vystaveny buď působení samotných prozánětlivých cytokinů, působení zánětlivých cytokinů + kombinace L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje, nebo působení samotné kombinace L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje. Hodnocena byla exprese F-aktinu pomocí imunofluorescenční metody, hojení ran testem poškrábání a vyšetřením transepitelového elektrického odporu, adheze/invaze adherentně invazivní E. coli (AIEC) a exprese receptorů pro TNF-a, interleukin IL-8 a vitamin D pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce (PCR).


Pro pokus in vivo zvolili autoři myši běžného laboratorního kmene C57BL/6. Pro vyvolání akutní kolitidy byla zvířata krmena po dobu 7 dní dextransulfátem sodným (DSS) nebo DSS + kombinací L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje. Hodnocena byla tělesná hmotnost zvířat, klinické skóre a histologické skóre, hmotnost a délka střeva, exprese mRNA TNF-α, IL-1β, IL-6 a IL-10 pomocí kvantitativní PCR a exprese receptorů pro vitamin D pomocí kvantitativní PCR a imunohistochemické metody.

Výsledky

In vitro: Kombinace L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje vedla k obnově adhezí mezi epitelovými buňkami a k hojení střevní sliznice při navozeném zánětu, snížila adhezivitu a invazivitu AIEC a expresi mRNA TNF-α a IL-8 a zvýšila expresi receptorů pro vitamin D.

In vivo: Podávání kombinace L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje bylo u myší s kolitidou spojeno s významným zvýšením tělesné hmotnosti, zlepšením klinického a histologického skóre, větší délkou střeva, snížením exprese mRNA TNF-α, IL-1β a IL-6 a se zvýšením exprese mRNA IL-10 a receptorů pro vitamin D.

Závěr

Kombinace L. reuteri, vitaminu D3 a krilového oleje má významné účinky na střevní sliznici, silně potlačuje zánět, zvyšuje soudržnost epitelu a snižuje patogenitu škodlivé komenzální bakterie.

(zza)

Zdroje:
1. Costanzo M., Cesi V., Palone F. et al. Krill oil, vitamin D and Lactobacillus reuteri cooperate to reduce gut inflammation. Benef Microbes 2018; 9 (3): 389−399, doi: 10.3920/BM2017.0078.
2. Jones M. L., Martoni C. J., Prakash S. Oral supplementation with probiotic L. reuteri NCIMB 30242 increases mean circulating 25-hydroxyvitamin D: a post hoc analysis of a randomized controlled trial. J Clin Endocrinol Metab 2013; 98 (7): 2944−2951, doi: 10.1210/jc.2012-4262. 



Štítky
Alergologie a imunologie Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Gynekologie a porodnictví Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#