#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika alergie na bílkoviny kravského mléka − aktuální postupy a jejich vypovídací hodnota

15. 2. 2023

Alergie na bílkoviny kravského mléka (ABKM) patří mezi nejčastější dětské potravinové alergie. Při časné reakci by dítě mělo být ihned odesláno k alergologovi, v případě pozdních příznaků lze provést eliminačně-expoziční test pod vedením dětského lékaře.

Možnosti diagnostiky ABKM

Diagnostika alergie na bílkoviny kravského mléka je v počáteční fázi obvykle založena na precizní anamnéze. Při časné reakci, tedy příznacích ABKM nastupujících do 2 hodin po požití kravského mléka, by mělo být dítě ihned odesláno k alergologovi. V případě pozdních příznaků, které nastupují po 2 hodinách až 3 dnech od konzumace kravského mléka, lze provést eliminačně-expoziční text pod vedením dětského lékaře. Děti s časnými projevy ABKM, u kterých se jedná obvykle o IgE reakce, se potýkají zejména s respiračními, kožními a gastrointestinálními obtížemi. Pro pozdní projevy ABKM (zpravidla se jedná o non-IgE mediované reakce) jsou typické kožní problémy v podobě ekzému, gastrointestinální obtíže i celkové projevy, jako je odmítání stravy či neprospívání.

Význam vhodné kojenecké výživy

Kromě včasné diagnostiky je u dětí s ABKM klíčové nasazení vhodné kojenecké výživy, která rychle a účinně ulevuje od příznaků alergie. Vhodnou volbou je extenzivně hydrolyzovaná kojenecká výživa na bázi kaseinu s probiotickým kmenem Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) a unikátním peptidovým profilem. Při podávání této formule je pozorována úleva od kojenecké koliky u 90 % kojenců, zmírňují se také projevy atopické dermatitidy a ze stolice vymizí během 4 týdnů stopy krve.

Eliminačně-expoziční test

Diagnostický eliminačně-expoziční test spočívá ve vysazení mléka či běžné mléčné kojenecké výživy a dodržování bezmléčné stravy. Mléko je možné nahradit buď extenzivně hydrolyzovanou mléčnou bílkovinou (eHF), která nevyvolává alergické reakce, nebo aminokyselinovými mléky (AAF). Tato mléka neobsahují ani zbytkové množství mléčné bílkoviny.

Pokud se ABKM vyskytne u kojených dětí, je nutné důsledně vyloučit mléko a mléčné výrobky ze stravy matky. K reexpozici kravskému mléku by mělo dojít opět přes mateřské mléko. Doporučená délka eliminační diety je 4 týdny. Během tohoto období by mělo u dětí s ABKM dojít ke zřetelnému ústupu symptomů alergie na bílkoviny kravského mléka. Po opětovném zařazení mléka či mléčné kojenecké výživy do stravy dítěte by se naopak měly vrátit původní obtíže.

Postup v ambulanci alergologa

Diagnostika ABKM vedená alergologem zahrnuje odběr krve ke stanovení protilátek proti kravskému mléku ve třídě IgE, tedy sIgE. Hranice pozitivity je stanovena na 0,35 kU/l. Čím vyšší hodnoty jsou zjištěny, tím pravděpodobnější je diagnóza ABKM. Zjištění hladiny sIgE je v případě IgE mediovaných reakcí důležité také pro budoucí sledování pacienta. Podle dynamiky sIgE lze predikovat rychlost navození tolerance kravského mléka. Stanovení jiných protilátek než sIgE se v současné době nedoporučuje, neboť protilátky typu IgG či IgA proti mléku nemají vypovídací hodnotu v rámci diagnostiky ABKM.

Alergolog by měl dále provést kožní prick testy s aplikací mléka na kůži a následnou penetrací svrchní vrstvy kůže. Reakce se odečítá za 15 minut a hranice pozitivity je stanovena na 3 mm u vzniklého pupenu. Další možnou součástí diagnostiky ABKM jsou tzv. atopy patch testy, při nichž se sleduje reakce na náplasti s mlékem v testovací komůrce, které se aplikují na 48 hodin na kůži zad. Tyto testy ovšem nejsou dostupné na všech alergologických pracovištích a mají nízkou senzitivitu.

(pak)

Zdroje:
1. Nutramigen LGG – mnohem více než úleva od příznaků ABKM. Ewopharma, 2018.
2. Bělohlávková S. Alergie na bílkoviny kravského mléka – diagnostika. Ewopharma, 2018.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Alergologie a imunologie Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Gynekologie a porodnictví Stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#