#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stresová inkontinence se snadným řešením − kazuistika

2. 7. 2018

Stresová inkontinence je jedním z následků, které může zanechat léčba karcinomu prostaty. V následující kazuistice vám ukážeme, co může její projevy výrazně ovlivnit.

Popis případu

70letý muž byl přijat k laparoskopické radikální prostatektomii s bilaterální pánevní lymfadenektomií pro biopticky potvrzený karcinom (Gleasonovo skóre 4 + 3; PSA 7,9; MRI staging T1c). Objem prostaty dosahoval 79 cm3.

Byl zvolen nervy šetřící výkon, krček močového měchýře byl zachován. Pooperační PSA 0,02 ng/ml, histologicky T3N0, s negativními okraji.

Po 23 měsících vystoupala hladina PSA na 0,05 ng/ml, a proto byla indikována radioterapie. Po jejím dokončení se rozvinula stresová inkontinence, která vyžadovala používání inkontinenčních vložek, a to až čtyř denně. Pacient byl objednán na flexibilní cystoskopii a zároveň mu byl vysazen doxazosin, který užíval k léčbě hypertenze.

Tři dny po vysazení doxazosinu se inkontinence výrazně zmírnila a pacient vystačil s jedinou inkontinenční vložkou, kterou měl už jen „pro jistotu“. Cystoskopie byla provedena podle plánu a potvrdila dostatečnou délku sfinkteru a široce otevřenou anastomózu.

V současné době má pacient k léčbě hypertenze nasazen losartan a inkontinenční vložky používá příležitostně.

Závěr

Tento případ ukazuje, že u nemocných trpících inkontinencí po léčbě karcinomu prostaty je vhodné zvážit vysazení alfa-blokátorů. Stejně tak je před zahájením léčby hypertenze alfa-blokátory vhodné důkladně odebrat anamnézu a u pacientů po výkonu na prostatě nebo ozařování malé pánve zvolit jiné antihypertenzivum.

(pez)

Zdroj: Sarkar D., Kumar M. An interesting case of an antihypertensive causing post-prostatectomy incontinence. BMJ Case Rep 2015; 2015, pii: bcr2015211576, doi: 10.1136/bcr-2015-211576.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#