#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HydroTerapie v léčbě nehojících se ran

10. 2. 2021

Pro léčbu ran je mimo jiné rozhodující, jak jsou ve fázi čištění a granulace ošetřeny. U většiny nehojících se ran je vhodná tzv. HydroTerapie (léčba hydroresponzivním krytím), jež spočívá v pouhých dvou krocích. Podstatou HydroTerapie je udržení vlhkého prostředí a pokud možno stálé teploty v ráně.

Individuální přístup

Nejen pro léčbu komplikovaných ran je rozhodující volba krytí. Konkrétní vhodný typ závisí na míře exsudace rány, přítomnosti fibrinového povlaku, nekrózy nebo infekce a hloubce rány. Zároveň je vyžadován individuální přístup s ohledem na compliance pacienta, citlivost kůže a případnou alergii. HydroTerapie je jednoduchá a účinná metoda léčby hydroaktivním krytím, která je vhodná pro většinu typů nehojících se ran (až 80 % všech chronických ran). Spočívá v pouhých 2 krocích:

  1. krok: vyčištění infikované, nekrotické nebo povleklé rány a nastartování hojení
  2. krok: ochrana rány a podpora jejího zhojení (odvádění exsudátu a hydratace)

1. krok: Aplikace krytí s Ringerovým roztokem a superabsorpčním polyakrylátem

V prvním kroku se rána překryje savým polštářkem s Ringerovým roztokem. Jádro krycího materiálu tvoří polyakrylát se superabsorpčními vlastnostmi. Tento polymer má vyšší afinitu k exsudátu s obsahem proteinů než k iontům v Ringerově roztoku, který se postupně po dobu až 3 dnů uvolňuje do rány. Do savého jádra se tak absorbuje exsudát včetně mikroorganismů, toxinů a zbytků nekrotické tkáně (tzv. autolytický débridement). S nežádoucími mikroorganismy se redukuje i obsah matrix metaloproteináz, které ve vysokých koncentracích v chronických ránách brání procesu reparace. Rána je kontinuálně proplachována a čištěna a dochází k urychlení hojení, respektive tvorby granulační tkáně nejen díky prodlouženému přežívání fibroblastů.

Hydroresponzivní krytí je doporučeno fixovat obinadlem nebo náplastí. Lze jej použít i ve spojení s kompresivní terapií. Výměna je nutná nejpozději po 3 dnech od aplikace. Krytí se na ránu nelepí, několik minut po navlhčení Ringerovým roztokem lze provést převaz téměř bezbolestně.

2. krok: Hydratace polyuretanovým krytím s hydrogelem

Ve druhém kroku se aplikuje polyuretanové krytí s hydrogelem (obsah vody až 60 %), který ránu hydratuje. Jádro z měkké absorpční polyuretanové pěny zároveň absorbuje exsudát. Vytváří se tak ideální vlhké prostředí pro úplné zahojení rány (reepitelizaci). Polyuretanová pěna brání sekundární infekci a zároveň umožňuje přístup kyslíku. Proliferace a migrace keratinocytů je stimulována růstovými faktory.

Pro fixaci krytí platí stejná doporučení jako v případě prvního kroku. Absorpční kapacitu je možné kontrolovat vizuálně bez sejmutí krytí – výměna by měla být provedena ve chvíli, kde je na okrajích viditelný sekret. Po navlhčení lze krytí sejmout opět bezbolestně.

Obr. 1  Od čištění k epitelizaci rány díky hydroresponzivnímu krytí (zdroj: Hartmann-Rico)
Obr. 1  Od čištění k epitelizaci rány díky hydroresponzivnímu krytí (zdroj: Hartmann-Rico)

Pro které typy ran je HydroTerapie vhodná?

Hydroterapii je možné použít k léčbě většiny akutních i chronických ran, ať už traumatických či atraumatických. Vhodná je ve fázi čisticí (přítomnost fibrinového povlaku, infekce nebo nekrotické tkáně), granulační i epitelizační.

Obr. 2  Indikace HydroTerapie (zdroj: Hartmann-Rico)
Obr. 2  Indikace HydroTerapie (zdroj: Hartmann-Rico)

Tato metoda léčby je plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Její výhodou je mimo jiné jednoduché použití a urychlení hojení. Pacienti dále jistě ocení menší frekvenci převazů, jež mohou probíhat téměř bezbolestně.

(mafi)

Článek vznikl za podpory společnosti Hartmann-Rico.

Zdroje:
1. HydroTerapie. Hydroresponzivní krytí jen ve dvou krocích. Hartmann-Rico, 2020.
2. HydroTerapie. Léčba rány, 2021. Dostupné na: www.lecbarany.cz/odbornik/typy-lecby/hydroterapie



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#