#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzájemný vztah stavu psychiky a střevního onemocnění u pacientů s nespecifickými střevními záněty

20. 9. 2018

Pacienti s nespecifickými střevními záněty (IBD) často udávají i psychické potíže, například úzkost a depresi, které jsou základním onemocněním pravděpodobně ovlivněny. Britští autoři provedli prospektivní studii, ve které hodnotili, jestli IBD narušuje psychické zdraví pacienta, nebo naopak psychická porucha zhoršuje IBD, případně zda se jedná o vztah vzájemný a „obousměrný“.

Metodika a průběh studie

Do studie bylo od listopadu 2012 do června 2017 zahrnuto 405 dospělých pacientů s diagnózou Crohnovy choroby (CD) nebo ulcerózní kolitidy (UC). Při vstupu do studie byly u každého z nich zaznamenány základní demografické charakteristiky, typ IBD, užívaná léčba, symptomy onemocnění a byla stanovena hladina fekálního kalprotektinu.

Aktivita IBD byla zhodnocena na začátku studie a poté po minimálně dvouletém sledování. Aktivita onemocnění byla stanovena pomocí indexu Harveyho–Bradshawové (HBI) u CD a Simple Clinical Colitis Activity Index (SCCAI) u UC. K hodnocení stavů úzkosti a deprese byla rovněž na začátku a na konci sledování využita škála Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).

Za známku dopadu psychické poruchy na střevní onemocnění bylo považováno nové vzplanutí aktivity IBD u pacientů, kteří byli při vstupu do studie bez známek aktivity IBD, a přitom měli abnormální hodnoty skóre HADS. Za projev negativního dopadu IBD na psychický stav bylo považováno zhoršení skóre HADS u pacientů s aktivním IBD, a přitom normálními hodnotami HADS při vstupu do studie.

Výsledky

Aktivní CD či UC při vstupu do studie byla spojena s téměř 6násobným nárůstem rizika pozdějšího abnormálního skóre HADS (poměr rizik [HR] 5,77; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,89–17,7). Stejně tak bylo u pacientů bez známek aktivity IBD při vstupu do studie spojeno abnormální skóre HADS s pozdější preskripcí glukokortikoidů (HR 2,08; 95% CI 1,31–3,30) a eskalací léčby IBD (HR 1,82; 95% CI 1,19–2,80). Tyto asociace byly patrné, i pokud byly jako známka klidového stadia IBD použity normální index aktivity IBD a hladina fekálního kalprotektinu < 250 mg/g.

Závěr

Autoři uzavírají, že vztah mezi IBD a psychickými poruchami je obousměrný. Bylo by proto vhodné u pacientů s IBD sledovat rovněž psychický stav.

(epa)

Zdroj: Gracie D. J., Guthrie E. A., Hamlin P. J., Ford A. C. Bi-directionality of brain-gut interactions in patients with inflammatory bowel disease. Gastroenterology 2018 May; 154 (6): 1635–1646.e3, doi: 10.1053/j.gastro.2018.01.027.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#