#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mangiferin v kombinaci s metforminem a gliklazidem v terapii DM

24. 9. 2019

Diabetes mellitus (DM) je závažné chronické onemocnění, jehož hlavním projevem je hyperglykémie. Počet pacientů s DM se neustále zvyšuje, a jedná se proto o vážné zdravotní riziko pro celosvětovou populaci. Cílem následující studie bylo zhodnotit působení kombinace přírodní látky mangiferinu s komerčně dostupnými perorálními antidiabetiky (metforminem a gliklazidem) u diabetických potkanů.

Mangiferin

Glykosidový xanthon mangiferin patří mezi přírodní fenolické látky. Ve velkém množství se nachází například v různých částech stromu mangovníku (Mangifera indica). Mangiferin je znám pro své antioxidační a antidiabetické účinky, a proto se autoři studie zaměřili na posouzení účinku jeho kombinace s běžně používanými antidiabetiky.

Výsledky studií

Experimenty na in vitro buněčné kultuře HepG2 prokázaly synergický účinek kombinace mangiferinu (80 μM) s metforminem (40 μM) i gliklazidem (8 μM) na absorpci glukózy.

Další experimenty byly provedeny in vivo na potkanech Sprague Dawley, kterým bylo experimentálně vyvoláno onemocnění DM podáváním potravy bohaté na tuky a dále aplikací streptozotocinu. Mangiferin v dávce 40 mg/kg v kombinaci s metforminem 100 mg/kg nebo glikazidem 10 mg/kg vedl po 28 dnech podávání k signifikantnímu snížení hladiny glukózy, triglyceridů a cholesterolu v jejich krvi. Taktéž se u nich po 28 dnech signifikantně zlepšil stav inzulinové rezistence. Dále došlo ke zlepšení celkových biochemických parametrů a snížení oxidativního stresu, což se projevilo zvýšením aktivity antioxidačních enzymů, jako jsou kataláza, superoxiddismutáza a glutathionperoxidáza, a také snížením hladiny malondialdehydu. Rovněž aktivita klíčových enzymů metabolismu cukrů, jako jsou hexokináza a glukóza-6-fosfát dehydrogenáza, byla po kombinační terapii obnovena na úroveň zdravých potkanů.

Mechanismus účinku zvýšené absorpce glukózy do jaterních buněk po podání kombinace mangiferin + metformin je ve zvýšené expresi proteinu AMPKα. Naopak kombinace mangiferin + gliklazid signifikantně zvyšovala expresi proteinu Akt, a působila tedy prostřednictvím inzulinové kaskády.

Závěr

Prezentované výsledky naznačují, že kombinovaná terapie mangiferinem s metforminem nebo gliklazidem v určitých dávkách zmírňuje projevy onemocnění DM a moduluje nepříznivé účinky vysokých dávek běžně používaných perorálních antidiabetik. Tato kombinace je tedy vhodná pro další klinické testování jako jedna z možných progresivních strategií zvládání diabetu.

(jtr)

Zdroj: Sekar V., Mani S., Malarvizhi R. et al. Antidiabetic effect of mangiferin in combination with oral hypoglycemic agents metformin and gliclazide. Phytomedicine 2019; 59: 152901, doi: 10.1016/j.phymed.2019.152901.



Štítky
Diabetologie Geriatrie a gerontologie Neurologie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Diabetická neuropatie a její léčba
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#