#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topická antibiotická léčba je možná i při výpadku některých přípravků: Nedostupný Framykoin můžete nahradit Fucidinem

13. 3. 2019

Aktuální přerušení dodávek antibiotické masti obsahující neomycin a bacitracin (Framykoinu) má podle dostupných informací trvat do konce dubna 2019. Po dobu tohoto výpadku je možné topickou antibiotickou léčbu povrchových kožních infekcí účinně zajistit pomocí léčivého přípravku s kyselinou fusidovou (Fucidinu).

Dostupná náhrada po dobu výpadku

Příčinou aktuálního přerušení dodávek antibiotické masti s neomycinem a bacitracinem jsou výrobní důvody. Předpokládaným datem obnovení dodávek by měl být 30. duben 2019. Při léčbě menších infikovaných poranění, jako jsou odřeniny, říznutí, furunkly, abscesy a další drobné rány, je ovšem možné využít léčivý přípravek obsahující 20 mg sodné soli kyseliny fusidové (natrium-fusidátu) v 1 gramu masti. Tato látka je účinná proti grampozitivním bakteriím a některým gramnegativním kokům. Proti většině gramnegativních bakterií a houbám účinný není. Mast obsahující kyselinu fusidovou má aktuálně dobrou dostupnost a pacienti ji v lékárnách mohou obdržet bez doplatku.

Indikace a podání antibiotika

Léčivé přípravky s kyselinou fusidovou jsou dostupné ve dvou lékových formách – v masti a krému – a mohou je užívat dospělí i děti. Kromě léčby povrchových kožních infekcí je přípravek indikovaný také k léčbě impetiga, folikulitidy či erytrazmatu. Obvyklá doba léčby je 7 dní a krém či mast mohou používat i těhotné a kojící ženy. Měly by se ovšem vyvarovat aplikace přípravku na kůži prsů. Zanedbatelná systémová absorpce lokálně aplikované masti umožňuje používání souběžně s dalšími léčivými přípravky. K nejčastějším nežádoucím účinkům léčivého přípravku s kyselinou fusidovou patří kožní reakce jako svědění, vyrážka nebo podráždění. Dlouhodobé či opakované používání může stejně jako u dalších antibiotik zvýšit riziko vzniku rezistence.

(pak)

Zdroj: SPC Fucidin. Dostupné na: www.sukl.cz



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#