#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přednosti kyseliny fusidové v léčbě kožních infekcí

28. 8. 2018

Kožní infekce a jejich léčba představují v systému zdravotní péče velmi významnou finanční položku. Antibiotika jsou důležitou součástí terapie kožních nemocí, mezi hlavní požadavky kladené na výběr konkrétního léčiva pak patří mimo jiné jeho selektivita. Schopnost cílit na nejčastější původce bakteriálních infekcí vykazuje kyselina fusidová obsažená v přípravku Fucidin.

Výhody lokální antibiotické terapie

Zejména chronické kožní léze bývají často kolonizovány gram-negativními kmeny bakterií. V rámci terapie lehčích až středně závažných kožních infekcí se využívá především lokálních prostředků. Místní aplikace antibiotik vykazuje oproti podávání systémovému několik výhod. Z nich je třeba vyzdvihnout především schopnost dosažení maximální koncentrace v místě aplikace a snížení rizika celkových nežádoucích účinků. Ideální lokální antibiotikum by mělo být selektivní, a minimalizovat tak vznik zkřížené rezistence, být schopné penetrovat kožní bariérou a mít nízký senzibilizační potenciál.

Vlastnosti kyseliny fusidové

Kyselina fusidová je selektivní antibiotikum, které je pro léčbu kožních infekcí dostupné ve formě masti a krému a splňuje výše uvedené parametry. Studie farmakokinetických a farmakodynamických vlastností prokázaly, že na rozdíl od mupirocinu a gentamicinu je schopna proniknout do hlubších vrstev intaktní i porušené epidermis.

Několik randomizovaných kontrolovaných studií potvrdilo významný baktericidní účinek kyseliny fusidové u kožních infekcí způsobených kmeny Staphylococcus aureus (včetně kmenů rezistentních vůči penicilinu, methicilinu, ampicilinu a kloxacilinu), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Propionibacterium acnes, Corinebacterium a Clostridium.

Kromě toho vykazuje kyselina fusidová nízké riziko vzniku rezistence vůči methicilinu rezistentních kmenů S. aureus (MRSA), což jsou patogeny, které se uplatňují v etiologii kožních infekcí a infikovaného atopického ekzému. Slabý senzibilizační potenciál je dáván do souvislosti s významným sterickým efektem její molekuly.

Závěr

Příznivé výsledky z hlediska účinnosti, bezpečnosti, potenciálu senzibilizace, profilu rezistence a selektivity spektra bakterií staví kyselinu fusidovou do pozice léku první volby v léčbě primárních a sekundárních bakteriálních infekcí kůže.

(zemt)

Zdroj: Bonamonte D., Belloni Fortina A., Neri L. et al. Fusidic acid in skin infections and infected atopic eczema. G Ital Dermatol Venereol 2014; 149 (4): 453–459.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#