#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. Jitka Fricová: Největší výzvou zůstává pacient s neztišitelnou chronickou bolestí

29. 3. 2023

Poznatky z výzkumu posunují možnosti optimální léčby chronické bolesti včetně lepší prevence a snížení nežádoucích účinků analgetik. Algeziologická péče je v Česku dobře dostupná, přesto naráží na své limity, mezi něž patří horší ovlivnitelnost neztišitelné bolesti, zejména neuropatické či onkologické. O tématu stručně hovoříme s vedoucí lékařkou Centra pro léčbu bolesti při Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Jitkou Fricovou, Ph.D.

Co zahrnuje moderní algeziologická péče? Jde „jednoduše“ o zbavení pacienta chronické bolesti?

Péče o pacienta s chronickou bolestí je komplexní. Zbavení, respektive často „pouze“ zmírnění bolesti je jen jednou součástí algeziologické péče.

Jak vypadá současná strategie léčby bolesti?

Zahrnuje komplexní vyšetření pacienta, návrh optimální analgetické medikace s přihlédnutím k jeho komorbiditám a dalším užívaným medikamentům a/nebo konkrétního intervenčního protibolestivého postupu.

Změnila se v posledních letech nějak zásadně samotná léčba bolesti?

Ta se mění neustále, v souladu s rozvíjejícím se poznáním mechanismů bolesti a uplatňování těchto poznatků v praxi.

Můžete uvést významnější novinky z výzkumu, které by mohly vést k dalšímu posunu v algeziologii?

Jak klinický, tak experimentální výzkum stále posunuje možnosti optimální léčby chronické bolesti, včetně lepší prevence a snížení nežádoucích účinků analgetik. Některé osvědčené léky jsou nyní k dispozici v nových kombinacích nebo nových formách. V některých indikacích chronické bolesti je zkoušena biologická léčba. Aktuálně je již běžně dostupná v terapii migrén. Stále se rozšiřují indikace neuromodulačních metod – jak invazivních, tak neinvazivních. Já osobně se zabývám stimulací mozku u chronické orofaciální bolesti, kde používáme vysokofrekvenční stimulaci.

Existují regionální rozdíly v managementu léčby bolestí?

Péče o pacienta s chronickou bolestí může být ovlivněna regionálně. Nicméně v Česku je algeziologická péče zajištěna dobře a pokrytí by mělo být dostatečné. K dispozici je kolem stovky ambulancí léčby bolesti a specializovaná centra fungují při každé fakultní nemocnici.

Lze tedy říci, že je algeziologická péče dostupná každému pacientovi? Kam se má obrátit, pokud nasazená léčba nepomáhá?

Pokud bolest přetrvává, může se pacient sám obrátit na nejbližší pracoviště léčby bolesti. Mírnější a krátkodobé bolesti spolehlivě vyřeší každý praktický lékař nebo jakýkoliv specialista.

Který typ bolesti je nejhůře ovlivnitelný?

Obecně právě chronická bolest může být obtížně ovlivnitelná a opravdu bývá někdy neztišitelná. Avšak vzhledem k tomu, že primární příčinu nelze ovlivnit nebo vůbec vystopovat, je lepší, pokud je pacient sledován a léčen v ambulanci nebo v centru pro léčbu bolesti.

Jak náročná je diferenciální diagnostika bolesti?

Ne vždy je snadná. Proto máme v centrech pro léčbu bolesti k dispozici multidisciplinární týmy, které obtížnou diferenciální diagnostiku řeší.

Jsou pacienti odesíláni k algeziologům včas?

V některých případech se k nám dostávají pozdě, ale situace se již výrazně zlepšila. Největší problém to bývá v případech neuropatické bolesti, postherpetické neuralgie a onkologické bolesti.

Jak se v algeziologii uplatňuje koncept personalizované léčby?

K pacientům se přistupuje individuálně, i když to nenazýváme personalizovanou léčbou.

Jsou doporučené postupy léčby bolesti dostatečně srozumitelné pro lékaře všech specializací?

Ano. Doporučené postupy pro léčbu chronické bolesti připravuje naše Společnost pro studium a léčbu bolesti ČLS JEP tak, aby byla skutečně srozumitelná pro všechny lékaře. Aktuálně jsme dokončili update metodických pokynů.

Promítá se do výskytu bolesti a její léčby trend jednodenní chirurgie?

Jednodenní chirurgie je o správné ambulantní léčbě akutní bolesti a odborníci, kteří tuto terapii indikují, jsou vybaveni dostatečnými znalostmi.

Jsou dostatečně zaléčeni pacienti s psychickou nebo psychosomatickou bolestí? Dokáží tento problém rozpoznat praktičtí lékaři i specialisté?

Spolupracujeme s psychology a samozřejmě také s psychiatry, kteří optimální léčbu indikují. Praktický lékař nemusí nutně rozpoznat, zda se jedná o problém psychosomatické bolesti, spíše je jeho úlohou odeslat pacienta na pracoviště, kde bude bolest vyšetřena a léčena.

Které algeziologické výzvy před námi aktuálně stojí?

Výzvy jsou před námi stále, ale tou největší zůstává správně a včasně diagnostikovaný a léčený pacient s chronickou neztišitelnou bolestí.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#