#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dopad chronické urtikarie na kvalitu života pacientů a celou společnost

25. 8. 2021

Mezinárodní tým dermatologů zmapoval podle dostupné literatury dopad chronické urtikarie na řadu aspektů života pacientů i ekonomickou zátěž, kterou toto dlouhodobé onemocnění bez dostupné kauzální léčby pro společnost představuje.

Dlouhodobý charakter chronické urtikarie

Chronická urtikarie je definována jako výskyt kopřivky anebo angioedému trvající déle než 6 týdnů. Léze se mohou objevovat buď spontánně (CSU – chronická spontánní urtikarie), nebo jako reakce na určitý spouštěč – tření, chlad, horko, sluneční svit, tlak nebo fyzickou zátěž (CIndU – chronická inducibilní urtikarie). Angioedém je přítomen u 40–60 % pacientů s chronickou urtikarií. Alespoň 1× za život se toto onemocnění objeví u 4,4 % populace, přičemž celková prevalence v daném časovém bodě činí podle odhadů 0,7 %. Průměrná délka trvání onemocnění dosahuje 11,5 ± 10,8 roku.

Obtížně léčitelné onemocnění

Více než čtvrtina případů vykazuje rezistenci na H1 antihistaminika i ve vysokých dávkách a při podávání 3. a 4. linie léčby (omalizumab a cyklosporin) je dosaženo kontroly onemocnění jen u 2/3 z těchto pacientů.

Nepříznivý vliv na spánek, běžné činnosti, rodinný a společenský život

Chronická urtikarie může mít značný dopad na kvalitu života související se zdravím (HRQoL), zejména při současném výskytu angioedému. U 30 % pacientů je skóre dotazníku vyplňovaného pacientem DLQI (Dermatology Life Quality Index) > 10. Hlavními faktory zodpovědnými za tělesný, sociální a emoční dopad CSU jsou náhlý a nepředvídatelný výskyt kopřivky a angioedému a také pruritus, který významně ovlivňuje spánek, sexuální život, každodenní aktivity, práci, sportovní aktivity, rodinný a společenský život a výkonnost v zaměstnání nebo ve škole. U více než 30 % pacientů s objevují psychické komorbidity jako anxieta a deprese. U pacientů s CIndU je HRQoL dále snížená potřebou vyhýbat se spouštěčům. Kvalita života je také nižší v případě angioedému, který může být bolestivý a podle lokalizace omezovat řadu činností nebo dýchání.

Ekonomické náklady

Přímé náklady na léčbu pacientů s chronickou urtikarií – zahrnující farmakoterapii, pravidelné kontroly u lékaře, ošetření na pohotovosti, laboratorní vyšetření a hospitalizace – byly v Evropě a USA odhadnuty na 900–2400 dolarů (po přepočtu podle parity kupní síly) na pacienta a rok. Onemocnění je spojeno i s nezanedbatelnými nepřímými náklady.

Závěr

Vzhledem k tomu, že obvykle nelze identifikovat a eliminovat příčinu chronické urtikarie, neexistuje kurativní léčba a ke zmírnění příznaků a zlepšení kvality života je nutná dlouhodobá symptomatická terapie.

(zza)

Zdroj: Gonçalo M., Gimenéz-Arnau A., Al-Ahmad M. et al. The global burden of chronic urticaria for the patient and society. Br J Dermatol 2021 Feb; 184 (2): 226–236, doi: 10.1111/bjd.19561.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#