#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam rychlých diagnostických testů v ordinaci PL pro děti a dorost

11. 9. 2019

V ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost (PLDD) je nutné rychle stanovit diagnózu a případnou léčbu u nemocného dítěte. Celkový stav dítěte však není vždy dostatečným kritériem k odlišení bakteriálního a virového infekčního zánětu. V posledních letech se proto v ambulancích PLDD stále častěji využívají rychlé diagnostické testy, které zvyšují efektivitu terapeutického procesu.

Úvod

PLDD se nezřídka ocitají v situacích, kdy ošetřují na první pohled vážně nemocné dítě, jehož stav vyžaduje neprodlenou diagnostiku obtíží a nasazení účinné terapie. Při odeslání vzorku krve do laboratoře je nutné na vyšetření čekat, i v případě statim vyšetření jsou výsledky někdy dostupné až v rámci několika hodin. Díky přístrojům POCT (point of care testing) však lze ihned zhodnotit například hladinu C-reaktivního proteinu nebo přítomnost bakterie Streptococcus pyogenes skupiny A (Strep A test).

Rozlišení bakteriální etiologie onemocnění

V rámci rychlé diagnostiky v ambulanci PLDD zaujímá stále důležitější roli vyšetření C-reaktivního proteinu (CRP). Jedná se především o neocenitelného pomocníka v rámci diferenciální diagnostiky etiologie zánětlivých procesů v dětském organismu. Přínos testování CRP spočívá v odlišení akutní bakteriální infekce od virového onemocnění. Kromě toho se díky rychlosti a efektivitě stává důležitým indikátorem efektivity antibiotické terapie.

Správné stanovení bakteriální etiologie a cílená léčba antibiotiky má mimo jiné i velký ekonomický význam. Úspora finančních prostředků za léky při zlepšení diagnostiky akutních stavů pomocí POCT je dnes již všeobecně známá. Podle statistik lze uspořit 35–50 % finančních prostředků vynaložených na antibiotickou léčbu v primární péči a současně méně zatížit imunitní systém dítěte neindikovaným podáváním antibiotik.

U dětských pacientů s bolestmi v krku zlepšuje diagnostiku rychlé zjištění etiologického agens Streptococcus pyogenes skupiny A pomocí Strep A testu, který je pozitivní často ještě před elevací CRP. Celkem 70 % tonzilitid je způsobeno virovým onemocněním (například EBV, CMV, adenoviry či enteroviry) s hodnotami CRP v rozmezí 0–40 mg/l. U těchto horečnatých stavů s bolestmi v krku není podávání antibiotik indikované. Oproti tomu 30 % tonzilitid s elevací CRP v rozmezí 40–160 mg/l způsobují bakterie, přičemž jako etiologické agens dominuje rod Streptococcus, zejména pak Streptococcus pyogenes skupiny A.

Možnosti rychlé diagnostiky v ambulanci

Laboratorní diagnostika v rámci primární péče přináší výrazné urychlení diagnostického a terapeutického procesu, s čímž je neoddělitelně spojena i spokojenost dětského pacienta a jeho doprovodu. O výsledcích jsou informováni ihned, nemusejí docházet do laboratoře a následně zjišťovat výsledky. Výhodou současných laboratorních přístrojů je jejich jednoduchost, přesnost, rychlost a multifunkčnost, tedy možnost provedení více diagnostických testů na jednom přístroji. Řadí se mezi ně například POCT analyzátory STANDARD F100 a STANDARD F200 založené na principech imunoanalýzy.

Pomocí těchto přístrojů lze stanovit hladinu CRP v plné krvi v rozsahu 1–150 mg/l, v plazmě a séru v rozsahu 1–130 mg/l. Cena jednoho testu činí 72,60 Kč s DPH, což v porovnání s průměrnou cenou případné antibiotické léčby přináší i nezanedbatelnou úsporu nákladů na péči. Lze také provést Strep A test, kdy přístroj na základě cut-off indexu (COI) vyhodnotí, jestli je vzorek negativní, nebo pozitivní. Zároveň výše COI vypovídá o závažnosti infekce. Podobně lze na přístroji určovat i řadu dalších původců respiračních onemocnění, například virus influenzy A/B a lidský respirační syncytiální virus (RSV), který je původcem závažných respiračních onemocnění postihujících zejména kojence a malé děti.

(holi)

Zdroje:

  1.  Růžková R. Rychlé diagnostické testy v ordinaci PLDD – význam a použití. Pediatrie pro praxi 2014; 15(1): 28–30.
  2. LAB MARK. Dostupné na: www.labmark.cz


Štítky
Mikrobiologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#