#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba alergické rýmy intranazálními steroidy – smyslové vjemy pacientů a preferovaný přípravek

14. 5. 2019

Dlouhodobé podávání intranazálních steroidů je základem léčby chronické alergické rýmy. Účinnost a bezpečnost jednotlivých přípravků se mezi sebou významně neliší. Dodržování léčby je však silně ovlivněno tím, jak příjemně je který lék pacienty vnímán.

Dlouhodobé podávání intranazálních steroidů je základem léčby chronické alergické rýmy. Účinnost a bezpečnost jednotlivých přípravků se mezi sebou významně neliší. Dodržování léčby je však silně ovlivněno tím, jak příjemně je který lék pacienty vnímán. Autoři studie zkoumali přijatelnost jednotlivých přípravků v nosním spreji – beklometazonu, budesonidu, flutikazon-propionátu a mometazon-furoátu pro pacienty. Hodnocení bylo založeno na smyslovém vnímání.

Celkem 114 pacientů bylo rozděleno podle typu rýmy do dvou skupin. V první byli ti, kteří převážně kýchají nebo mají vodnatou rýmu – celkem 72 pacientů (63 %). Druhou tvořili ti, kteří mají převážně ucpaný nos – 42 pacientů (37 %). Pacientům byly podávány jednotlivé intranazální steroidy tak, že nevěděli, který právě dostávají. Všichni vyplňovali dotazník hodnotící 14 smyslových vjemů stobodovou stupnicí.

Významně více pacientů preferovalo mometazon-furoát, protože podle zadaných údajů méně dráždí nosní sliznici, má příjemnou vůni, sliznici zvlhčuje a nezanechává pachuť. Preferovala jej většina pacientů z obou skupin. Flutikazon-propionát více dráždí a má silnější vůni, která některým osobám vadila. Příjemnost vůně nejvíce ovlivnila volbu pacientů z 1. skupiny a zanechávaná pachuť volbu pacientů z 2. skupiny. Smyslových vjemů si obecně více všímali pacienti z 1. skupiny. Celkem 80 % pacientů připustilo lepší compliance při léčbě preferovaným přípravkem.

Mometazon-furoát byl nejoblíbenějším přípravkem ve zkoumané skupině pacientů. Bylo tomu tak proto, že je méně dráždivý, má příjemnou a umírněnou vůni, nezanechává pachuť a sliznici nosu zvlhčuje. Příznivé vlastnosti vnímali a hodnotili více pacienti z první skupiny. Pro pacienty s alergickou rýmou je smyslové vnímání intranazálně podávaného léku významné a ovlivňuje jejich spolupráci při léčbě.

(van)

Zdroj: Khanna P, Shah A. Am J Rhinol 2005;19:316–321.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#