#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny vylučování melatoninu při menopauzální depresi

14. 5. 2019

Fáze sekrece melatoninu je u žen s menopauzální depresí posunuta na ráno. To tvrdí autoři lednového článku z The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Fáze sekrece melatoninu je u žen s menopauzální depresí posunuta na ráno. To tvrdí autoři lednového článku z The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"Porucha cirkadiánního rytmu vyplavování melatoninu může přispět k depresivním změnám nálad v menopauze," říká doktorka Barbara L. Parry z Kalifornské univerzity v San Diegu. Se svými kolegy zjišťovala, které abnormální amplitudy nebo fáze cirkadiánního rytmu melatoninu byly zřejmé u osmnácti perimenopauzálních a postmenopauzálních žen s depresí ve srovnání s kontrolní skupinou.

Autoři uvádějí, že plazmová koncentrace melatoninu byla trvale vyšší než u kontrolních osob. Přestože doba nástupu a délka trvání melatoninové sekrece nebyla mezi oběma skupinami rozdílná, u depresivních pacientek se hladina koncentrace vyrovnala později než u kontrolní skupiny. Sérové hladiny FSH byly u depresivních pacientek vyšší také, ale mezi skupinami nebyly žádné významné rozdíly v sérových hladinách estradiolu, progesteronu a LH.

Dalšími faktory, které významně předpovídaly depresi, bylo standardní trvání melatoninové hladiny v plazmě, body-mass index, počet let od menopauzy a čas probouzení.

Vědci naznačují, že snížená expozice světlu může vysvětlovat změny v sekreci melatoninu u depresivních pacientů.

"Terapie světlem a spánkem, stejně jako podávání betablokátorů brzy ráno může snížit ranní sekreci melatoninu," říká doktorka Barbara L. Parry.

Autoři tvrdí, že tyto léčebné metody mohou díky redukci sekrece melatoninu v kritickém čase a posunutím doby vylučování na vhodnější dobu vzhledem ke spánku zlepšit náladu u depresivních pacientů.

(zep)

Zdroj:www.endokrinni-system.cz 

Barbara L. Parry, et al. Increased Melatonin and Delayed Offset in Menopausal Depression: Role of Years Past Menopause, Follicle-Stimulating Hormone, Sleep End Time, and Body Mass Index. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2008;93:54–60.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#