#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moderní léčba diabetu: proč je jen pro někoho?

20. 11. 2015

K řešení cukrovky druhého typu lze už použít zcela nové a velmi účinné léky. Ovšem ne každý diabetik je dostane. Proč to tak je a jakou roli zde hrají pojišťovny, to napoví následující řádky.

Inhibitory DPP-4 neboli gliptiny jsou novou skupinou perorálních léků určených k léčbě cukrovky druhého typu. Vzhledem k tomu, že cena je vyšší než u tradičních léčiv, je jejich vstup na český trh provázen jistými komplikacemi. Ty spočívají především v tom, kteří lékaři smějí gliptiny předepisovat a za jakých podmínek bude léčba hrazena pojišťovnou. 

Buďte zodpovědní! 

Co se uhrazení preparátů týká, potíž je následující: gliptiny jsou podávány pacientům, u kterých tradiční léčbu nelze používat pro nedostatečný účinek, a to i přes nasazení nejvyšších tolerovatelných dávek. Ani poté ale nemá diabetik vyhráno. Pokud totiž nedojde během prvních šesti měsíců terapie k výraznému zlepšení kompenzace cukrovky, glitpiny přestanou být propláceny. To by se mohlo vymstít hlavně neukázněným pacientům, kteří nedodržují léčbu tak, jak by měli. Ta má potom snížený účinek a po půl roce není možné v ní pokračovat, přestože nemocný by z ní při troše snahy mohl velmi dobře profitovat.

Vzácný recept

Druhý problém se týká platných omezení, kdo smí gliptiny naordinovat. Diabetikům, kteří si chtějí tyto léky hradit sami, je smí předepsat kterýkoli k tomu ochotný lékař. Toto rozhodnutí ale nemusí být pro doktora jednoduché, neboť každý odborník za předepsané léky zodpovídá. Mají-li být hrazeny ze zdravotního pojištění, smějí být v současné době gliptiny vydány pouze internistou, endokrinologem nebo diabetologem. Opatření bylo nejspíše ekonomicky motivované. Mělo zajistit, aby tato nákladná léčiva byla ordinována jen odborníky, kteří rozeznají pacienty, již z nich budou opravdu profitovat. Tak by jimi nebylo plýtváno k plošnému předepisování tam, kde lze s úspěchem použít starší a méně nákladné preparáty.

Praktici nesouhlasí

Praktičtí lékaři však s tímto rozhodnutím nejsou spokojení. Tvrdí, že léčba těmito léky by měla spadat i do jejich kompetence. Proč?

  • Jsou k tomu zcela odborně způsobilí.
  • Sníží se výdaje za péči lékaře, protože návštěvy specialisty jsou hrazeny jinak a dráže než kontroly praktického lékaře.
  • Praktici trvají na tom, že moderní, účinná a velmi bezpečná terapie gliptiny patří všem pacientům, nikoli jen vybraným.
  • Léčba dražšími léky se podle nich vyplatí. Diabetiky uchrání především před hypoglykemickými stavy (situacemi, kdy v krvi chybí glukóza), které jsou častější u některých starších preparátů.
  • Hypoglykémie je závažný problém, který vede k potřebě další léčby a hospitalizacím. Ty mohou pro vybrané jedince znamenat doživotní handicap, například demenci podmíněnou opakovanými stavy hypoglykémie. V nejtěžších případech může dojít i ke smrti.
  • Při léčbě gliptiny je riziko hypoglykémie výrazně snížené a to je hlavním argumentem, proč by tyto preparáty neměly být upírány širšímu okruhu pacientů.

(pez)

Zdroje:
www.sukl.cz
www.diab.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#