Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!

8. 10. 2015

Každý člověk, u něhož došlo v důsledku nějaké nemoci k omezení funkce ledvin, musí dodržovat dietu. Typickým příkladem takových chorob je cukrovka nebo vysoký tlak krve. Nemocné ledviny sice nelze zcela vyléčit, ale oddálit jejich další poškozování může změna každodenního jídelníčku.

Inzerce

1. Konzumujte přiměřené množství bílkovin

Párový orgán uložený v břišní dutině zastává velmi důležitou roli v udržování stálosti vnitřního prostředí organismu. Ledviny také odstraňují zplodiny metabolismu a produkují důležité vitaminy a hormony. Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu svalů a kostí, správnou činnost orgánů, ale také pro hojení tkání a zajištění obranyschopnosti organismu. Poškozené ledviny však nedokážou účinně odstranit z těla odpadní produkty bílkovin. Ve spolupráci s odborníkem na léčbu ledvinových onemocnění je třeba zajistit dostatečný přísun bílkovin tak, aby nedošlo k hromadění odpadních látek, ale zároveň aby organismus nestrádal jejich nedostatkem. Vhodným zdrojem je libové bílé maso (ryby, drůbež) a vaječný bílek. Naopak horší alternativu představují všechna červená masa a uzeniny či jinak zpracované masné produkty.

2. Omezte příjem sodíku, draslíku a fosforu

  • Sodík je obsažen zejména v potravinách bohatých na kuchyňskou sůl. Minerální látka na sebe váže velké množství vody, čímž se zhoršují otoky, zvyšuje tlak krve a objevují se obtíže s dýcháním. K potravinám bohatým na sodík patří uzeniny, konzervované výrobky, sýry, slané pochutiny, minerální vody, polotovary, sójová omáčka a vegeta. Při omezování příjmu je tak vhodné nahradit sůl jiným kořením, například pepřem, paprikou či různými bylinkami. Základ pitného režimu by měly tvořit stolní vody a neslazené ovocné čaje.
  • U výrazně snížené funkce ledvin může také dojít k hromadění draslíku v organismu. Jeho vysoká hladina v krvi přitom vede k poruchám nervosvalového přenosu, které mohou vyústit až v srdeční zástavu. Zdrojem draslíku je většina druhů ovoce a zeleniny, nejvíce je obsažen například v meruňkách, banánech, melounech, rajčatech, mrkvích a paprikách. Nejméně ho naopak mají jablka, hrušky, pomeranče nebo jahody. Mezi další potraviny obsahující vysoké množství draslíku patří také oříšky.
  • Zvyšování hladiny fosforu je jedním z příznaků poškození ledvin. Vysoké množství tohoto prvku v organismu přitom ohrožuje zdraví kostí. Potraviny bohaté na fosfor je tak třeba úplně odstranit z jídelníčku. Jedná se například o mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, některé masné výrobky, luštěniny, kakao, čokoládu, ořechy, pivo nebo kolu.

3. Snižte obsah tuků

Omezení příjmu tuků závisí především na krevních hodnotách. Pokud trpíte vysokým cholesterolem, je vhodné do jídelníčku zařadit rostlinné tuky, jež obsahují dostatek důležitých polynenasycených mastných kyselin. Současně je vhodné vyvarovat se nadměrného příjmu živočišných tuků, které jsou bohaté právě na cholesterol.

Vhodná dieta tvoří nedílnou součást léčby ledvinových onemocnění. Nedodržování těchto zásad může velmi rychle způsobit rozvoj život ohrožujícího rozvratu vnitřního prostředí. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že zásady diety při ledvinovém onemocnění tvoří velmi komplexní a složitou problematiku. Každodenní jídelníček se tak odvíjí od tíže poškození ledvin a měl by vzniknout ve spolupráci s ošetřujícím lékařem.

(holi)

Zdroje:
http://dpcedcenter.org
www.joslin.org

Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se