#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

8. 10. 2015

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Kvasinky jsou součástí normální flóry, která osídluje různé lokality lidského organismu. Dokud žije v rovnováze s ostatními, nic se neděje. Při diabetu je ale v tělních tekutinách více glukózy, a to dělá kvasinkám velice dobře. Jejich množení se vymkne kontrole a může to vést až k zánětu. U diabetiček tento problém typicky nastává v pochvě, přičemž riziko je vyšší u žen v menopauze. Při kvasinkovém zánětu pochvy můžete cítit svědění a pálení, může se také objevit bělavý výtok. Nikdy by však neměly být přítomny celkové příznaky, ke kterým patří:

  • horečka,
  • třesavka,
  • bolesti v pánvi,
  • zapáchající výtok,
  • opožděná menstruace.

Pokud se cokoli z výše uvedeného u vás vyskytne, navštivte neprodleně lékaře. Tyto stavy se totiž mohou objevit při zánětu vnitřních rodidel, pohlavně přenosných chorobách nebo mimoděložním těhotenství.

Důležité je sucho a málo cukru

Kvasinky mají rády teplé a vlhké prostředí. Vyhněte se tedy těsnému prádlu, dobře vám udělá nošení vzdušného oblečení, raději sukní než kalhot. Dopřejte si časté převlékání, hlavně spodního prádla. Po koupání si svlékněte mokré plavky a pobyt ve vaně zkraťte na minimum. Umývejte pravidelně své intimní partie a dobře je sušte ručníkem. Můžete používat i fén, který vlhkost odstraní definitivně. Kvasinky okamžitě poznají, kdy máte v krvi více glukózy, a začnou se rychleji množit. Snažte se proto udržovat svoji glykemii co nejvíce v normě. Nezapomínejte užívat léky a dodržujte stanovenou dietu. Když část moučných jídel nahradíte zeleninou, uděláte jen dobře. 

Zlé kvasinky zkrotí probiotika 

Hlavní součástí zdravé poševní flóry jsou laktobacily. Jejich přítomnost v dostatečném počtu brání přílišnému rozmnožení kvasinek.

  • Jezte pravidelně kysané mléčné výrobky.
  • Můžete také užívat probiotika, která vám udělají dobře po všech stránkách. Poraďte se s lékárníkem, které přípravky jsou vhodné i pro diabetiky.
  • V prodeji jsou též probiotické čípky, určené k aplikaci přímo do pochvy. Na začátku si raději kupte malé balení, některé ženy totiž po jejich zavedení cítí pálení, které jim znemožňuje pokračovat v jejich používání.
  • Funkci těchto čípků může ale plnit i živý bílý jogurt. Vezměte si ho s sebou do koupele, po umytí naneste, nechte chvíli působit a opláchněte teplou vodou. Nezapomeňte ho vyndat z lednice s předstihem, aby nebyl studený. 

Vyhýbejte se dráždidlům

K intimní hygieně používejte pouze speciálně určené výrobky. Vyhýbejte se běžným parfémovaným mýdlům, pěnám do koupele, parfémovaným tamponům, vložkám a běžným vlhčeným ubrouskům. Podráždění, které tyto přípravky způsobují, usnadňují rozvoj zánětu. Naopak lze používat dámské vlhčené ubrousky a čisticí emulze s kyselinou mléčnou. Pokud se vám podaří koupit výrobek, který není parfémovaný ani barvený, bude to ideální. K dostání jsou již také probiotické tampony.

Problém řešte s odborníkem

Kvasinkový zánět pochvy může vyléčit mnoho volně dostupných léčiv, například borax-glycerinové vaginální čípky. Raději ale navštivte gynekologa. Ten nejenže provede řádné vyšetření, ale ověří, že se skutečně jedná o kvasinkovou infekci. Poté naordinuje pro vás tu nejlepší léčbu, která bude pravděpodobně alespoň zčásti hrazena pojišťovnou. Výhodou je, že pokud se budou záněty vracet, lékař vám může nabídnout více možností, než které skýtá samoléčba.

Oddychový čas 

Není příliš pravděpodobné, že by zdrojem kvasinkové infekce byl váš sexuální partner. Nicméně po dobu, kdy vás infekce trápí, se vyhněte pohlavnímu styku, a to hned z několika důvodů: Milování pro vás pravděpodobně nebude příjemné. Nejspíše zhorší příznaky zánětu a způsobí silné pálení. U mužů se navíc po takovém styku může objevit nepříjemná vyrážka na penisu. Tomu sice zabrání kondom, ale jeho použití může jen více zhoršit váš zánět.

Nezapomínejte, že při prevenci i léčbě všech komplikací diabetu platí totéž pravidlo – na prvním místě je kontrola glykémie.

(pez)

Zdroje:
http://www.diabeteshealth.com
http://www.cdc.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#