#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Imunoonkologie – stručné vysvětlení pro pacienty

17. 8. 2015

Role imunitního systému v boji proti rakovině je zkoumána již po desetiletí. Teprve nedávno ale byly objeveny nové léčebné metody vycházející z konceptu imunoonkologie, jež přináší naději i těm pacientům, kteří dosud měli jen omezené nebo dokonce žádné možnosti léčby. Jak pacientům vysvětlit, co pojem imunoonkologie znamená?

Imunoonkologická léčba funguje tím způsobem, že aktivuje pacientův vlastní imunitní systém, aby se zapojil do boje s rakovinou. Pacient si svůj imunitní systém může představit jako obranný štít, který chrání organismus před infekcemi a dalšími onemocněními. Rozpoznáním cizích těles a bakterií se spustí imunitní reakce, která je odstraní a zabrání dalšímu postupu onemocnění.

Rakovinotvorné buňky se liší od buněk tělu vlastních, ale imunitní systém je nedokáže vždy správně rozeznat. Rakovina se dokáže maskovat, takže na povrchu mohou buňky vypadat zcela normálně a imunitní systém si jich nevšímá. Navíc síla imunitní odpovědi většinou není dostatečná na to, aby nádorovému bujení zabránila. Imunoonkologická léčba má pomoci imunitnímu systému odhalit rakovinové buňky a dále imunitní systém posílit, aby jeho odpověď byla dostatečně účinná.

V čem jsou tedy největší výhody tohoto nového typu léčby?

  • Je zacílená na imunitní systém, a ne na samotný tumor.
  • Umožňuje imunitnímu systému rozeznat a napadnout nádorové buňky.
  • Imunitní systém je schopný se díky této léčbě v průběhu času adaptovat a tím být proti nemoci stále účinný. Nádorové buňky mají totiž podobnou schopnost jako viry a v průběhu času mohou mutovat. Původně účinná léčba se tak v průběhu času stává neúčinnou, protože buňky změní své genetické vlastnosti. V případě imunoonkologické léčby se ale dokáže adaptovat i imunitní systém, takže účinek léčby je dlouhodobější.

Léčba tohoto typu by se mohla využívat u většího množství typů nádorů. Zatím je schválená při diagnóze melanomu a rakoviny prostaty, řada dalších nádorů je ale stále předmětem studií. Výsledky klinických zkoušek ukazují, že imunoonkologické preparáty působí na imunitní systém i v době remise, od čehož si lékaři slibují dlouhodobý efekt léčby i u pacientů, kteří měli zatím velmi špatnou prognózu onemocnění. Výhodou jsou i minimální vedlejší účinky této léčby. Imunoonkologická terapie by tedy v budoucnu měla hrát stále větší roli.

(jez)

Zdroj:
What is an immuno-oncology? A guide for patients. Vytvořeno organizací European Cancer Patient Coalition. Publikováno na www.ecpc.org.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#