#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

30. 3. 2016

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Nutné kontroly

Asi 3–6 měsíců před tím, než se začnete pokoušet otěhotnět, byste měla svůj plán konzultovat s praktickým lékařem a případně i s diabetologem. Počítejte s tím, že bude třeba provést různá vyšetření, zejména ta následující.

  • Stanovení hladiny glykovaného hemoglobinu vypovídá o tom, jak je váš diabetes kompenzován. Kolísání glykémie může poškodit zdraví dítěte nebo vést k potratu.
  • Vyšetření krve a moči slouží k vyloučení postižení ledvin. Těhotenství je značnou zátěží i pro zdravé ledviny a orgány diabetika mohou trpět o to více. Pokud jsou ledviny již poškozeny, je nutné intenzivní sledování a speciální režim.
  • Cílené neurologické, kardiologické a oční vyšetření ověří případné komplikace cukrovky.
  • Kontrola štítné žlázy je užitečná vzhledem k hormonálním změnám.

A co léčba? 

Během gravidity budete potřebovat více inzulínu. Pokud užíváte jiné léky proti diabetu, bude třeba vás převést právě na inzulín. Ostatní preparáty nejsou bezpečné z hlediska zdraví plodu. Pamatujte si: V těhotenství musíte užití každého léku konzultovat s lékařem.

Váha může být problém

Ještě před začátkem otěhotnění je dobré dosáhnout ideální hmotnosti. Pokud máte nějaké to kilo navíc, jejich shození vám pomůže vyhnout se komplikacím diabetu. Trpíte-li podváhou, získáním několika kilogramů přivedete na svět dítě s dostatečnou porodní váhou.

Se zlozvyky skoncujte 

Pokud holdujete tabáku nebo pijete alkohol, je třeba s tím co nejdříve přestat. Když kouříte, nikotin, oxid uhelnatý a další jedy putují vaším krevním oběhem přímo do těla dítěte. Tam způsobují nenapravitelné škody. Stejně působí i pasivní kouření. Proto se zařiďte tak, abyste mohla dýchat čistý vzduch.

Pomoc vitamínů

Alespoň několik měsíců před otěhotněním je vhodné užívat kombinovaný vitamínový přípravek, který obsahuje kyselinu listovou. Ta totiž pomáhá chránit vznikající embryo před genetickými vadami. Doporučuje se brát minimálně 400 mikrogramů kyseliny listové denně od doby, kdy plánujete graviditu, až do ukončení kojení.

(pez)

Zdroj:
http://www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#