#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Golimumab v terapii aktivní revmatoidní artritidy navzdory terapii metotrexátem – výsledky studie GO-FORWARD

14. 5. 2019

Studie GO-FORWARD je jednou z klíčových studií dokladujících účinnost golimumabu v terapii aktivní revmatoidní artritidy.

Studie GO-FORWARD je jednou z klíčových studií dokladujících účinnost golimumabu v terapii aktivní revmatoidní artritidy (RA). Konkrétně tato studie hodnotila vliv golimumabu na fyzické funkce, celkový zdravotní stav a únavu u pacientů s RA, která byla aktivní i navzdory terapii metotrexátem (MTX).

Této multicentrické randomizované placebem kontrolované studie se účastnilo celkem 444 dospělých pacientů s RA aktivní i přes terapii MTX. Účastníkům studie bylo v intervalu 4 týdnů podkožně aplikováno placebo spolu s MTX (přechod na golimumab v dávce 50 mg ve 24. týdnu) nebo 100 mg golimumabu společně s placebem nebo 50 mg golimumabu společně s MTX nebo 100 mg golimumabu společně s MTX. Fyzické funkce a celkový zdravotní stav byly hodnoceny pomocí standardních nástrojů jako Health Assessment Questionnaire – Disability Index (HAQ-DI) a Physical and Mental Component Summary (PCS, MCS) dotazníku Medical Outcomes Study Short Form-36 (SF-36). Míra únavy byla v týdnu 24 hodnocena pomocí dotazníku Functional Assessment of Chronic Illness Therapy-Fatigue (FACIT-Fatigue).

Průměrné zlepšení oproti výchozím hodnotám HAQ-DI, SF-36 a FACIT skóre bylo signifikantně výraznější ve skupině léčené golimumabem (v dávce 50 nebo 100 mg) spolu s MTX oproti skupině léčené placebem a MTX. Významně větší podíl pacientů léčených kombinací golimumabu s MTX dosáhl od vstupu do studie do 14. a 24. týdne klinicky významného zlepšení stran HAQ-DI, PCS a FACIT skóre. Průměrné zlepšení jednotlivých položek SF-36 (PCS ve 14. týdnu, MCS ve 24. týdnu) a FACIT skóre (14. a 24. týden) bylo významně vyšší ve skupině léčené 100 mg golimumabu s placebem oproti skupině léčené placebem s MTX. Průměrné zlepšení oproti výchozím hodnotám HAQ-DI, SF-36 PCS a MCS skóre ve 24. týdnu přetrvávalo až do 52. týdne.

U pacientů s RA aktivní i přes terapii MTX bylo dosaženo výrazného zlepšení fyzických funkcí, celkového zdravotního stavu i únavy na kombinované terapii golimumabem s MTX, přičemž zlepšení fyzických funkcí i celkového zdravotního stavu přetrvávalo až do 52. týdne.

(mik)

Zdroj: Genovese M. C. et al. Effect of Golimumab on Patient-reported Outcomes in Rheumatoid Arthritis: Results from the GO-FORWARD Study. J Rheumatol. 2012 Jun; 39 (6): 1185–91; doi: 10.3899/jrheum.111195



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#