Deset důvodů, proč zařadit ryby do jídelníčku
2. 1. 2018
Rybí maso a výrobky z ryb patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Přinášíme 10 důvodů, proč byste měli rybám vyhradit čestné místo v jídelníčku.
- Představují nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Rovněž jsou plné vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitaminů a minerálů. Bez omega-3 mastných kyselin nemůže správně pracovat mozek, srdce ani další orgány.
- Snižují riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Řada rozsáhlých studií potvrdila nižší riziko těchto „civilizačních zabijáků“ u lidí pravidelně konzumujících ryby. V jedné ze studií například výzkumníci dospěli k závěru, že konzumace alespoň 1 porce ryb týdně snižuje riziko onemocnění srdce o 15 %!
- Obsahují látky klíčové pro zdravý růst a vývoj. Již zmíněné omega-3 mastné kyseliny hrají během vývoje plodu v děloze i po narození nezastupitelnou roli ve správném utváření mozku a očí. Těhotné a kojící ženy by proto měly ryby jíst zvlášť důsledně.
- Prospívají mozku. Pravidelná konzumace ryb dokáže zpomalit zhoršování mozkových funkcí vlivem stárnutí. Lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku ryby pravidelně, mají také víc šedé hmoty v centrech mozku řídících emoce a paměť.
- Pomáhají předcházet depresi a léčit ji.
- Jsou výborným zdrojem vitaminu D. Přibližně 40 % lidí trpí nedostatkem vitaminu D. Ryby ho obsahují velmi mnoho.
- Podílejí se na snížení rizika vzniku autoimunitních chorob, jako jsou diabetes 1. typu nebo revmatoidní artritida.
- Mohou snížit riziko rozvoje astmatu u dětí. Bylo zjištěno, že děti, které častěji jedí ryby, nepostihuje toto nepříjemné onemocnění tolik jako jejich vrstevníky, kteří se rybám vyhýbají.
- Chrání zrak. Lidé, kteří jedí více ryb, mají mnohem menší riziko tzv. makulární degenerace. Toto onemocnění se týká hlavně seniorů. Ničí sítnici a je nejčastější příčinou slepoty.
- Zvyšují kvalitu spánku. Některé výzkumy naznačují, že konzumace ryb (například lososa) může zmírňovat spánkové poruchy.
Aby se všechny tyto skvělé účinky týkaly i vás, dávejte si rybu na talíř aspoň dvakrát týdně.
(dos)
Zdroj: www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish#section1
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Kongresy
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
Odborné události ze světa medicíny
15. 3.
Seminář zaměřený na vlastní duševní zdraví zdravotníků
Pořadatel: Národní ústav duševního zdrav...
Pořadatel: Národní ústav duševního zdrav...
25. 3.
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Účinnost očkování proti COVID-19 – výsledky čerstvě publikovaných studií z Izraele, Anglie a Skotska
- Isoprinosine nově bez indikačních a preskripčních omezení
- Isoprinosin je bezpečný a účinný v léčbě pacientů s akutní respirační virovou infekcí
- Protilátkové repetitorium – 2. díl: séroprevalence
- Imunita vůči COVID-19: Jak dlouho vydrží protilátky v krvi a je možné se znovu nakazit?