#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

P. Kohout et al. Dieta. Celiakie a bezlepková dieta. Praha: Maxdorf 2006. 166 stran. ISBN 80-7345-070-4.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(4): 395
Kategorie: Z odborné literatury

Kniha vyšla v nakladatelství Maxdorf v roce 2006. Jedná se o již 3. vydání knihy určené zejména pro pacienty s celiakií, kterým lékaři nařídili dodržovat bezlepkovou dietu.

Dílo má 166 stran a je rozčleněno do 11 kapitol, ve kterých je přehledně probrána problematika celiakie a zejména pak bezlepkové diety. V prvních čtyřech kapitolách jsou srozumitelně podány základní informace o této chorobě, kdy zejména 4. kapitola (Celiakie - podrobnější informace) je cenná tím, že na pouhých 10 stranách textu je stručně, a přitom uceleně pojednáno o všech základních aspektech celiakie. Kapitoly 5 až 11 pojednávají podrobně a zároveň přehledně o bezlepkové dietě. Velice přínosné je velké množství receptů na bezlepkové pokrmy, a to i s údaji o obsahu hlavních živin a energetické hodnotě. Dále jsou zde uvedeny informace o přídatných látkách (tzv. éčkách) a jejich vztahu k bezlepkové dietě, dále seznam potravin vhodných pro bezlepkovou dietu včetně produktů tropických a subtropických a navíc i seznam potravin zakázaných a nevhodných.

Náš přední gastroenterolog a nutriciolog doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., zúročil v předkládané publikaci své dlouholeté a bohaté zkušenosti. V knize je shrnuto mnoho cenných a užitečných informací o bezlepkové dietě. Je psána kvalitní češtinou a srozumitelně, jak jsme nakonec u hlavního autora zvyklí.

Kniha bude zcela určitě vynikajícím rádcem pro všechny pacienty s celiakií, ale jistě si ji se zájmem přečtou i zainteresovaní lékaři (zejména gastroenterolog a pediatr, ale také internista a praktický lékař).

MUDr. Bohuslav Kianička, Ph.D.

Gastroenterologické oddělení FN u sv. Anny, Brno

www.fnusa.cz

e-mail: kianicka.bohuslav@volny.cz

Doručeno do redakce: 27. 3. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2006 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#