#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Karel Opatrný, jr., DrSc.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(4): 394
Kategorie: Personalia

V březnu tohoto roku nás opustil významný český a mezinárodně uznávaný nefrolog Karel Opatrný jr. Tato skutečnost doléhá na nás tísnivě, nejen z hlediska odborného, ale mírou nemalou také proto, že se tak stalo v době jeho vrcholné aktivity. Přestože se dožil pouhých 51 roků, zanechal trvalé vědecké hodnoty.

Karel Opatrný jr. byl od roku 1994 přednostou I. interní kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni - v městě, kde vystudoval lékařskou fakultu a měl možnost z největší blízkostí poznat krásu i obtížnost nově se rozvíjející lékařské disciplíny soustředěné na léčení jedinců postižených nezvratným selháním ledvin.

Jednou z hlavních oblastí klinické nefrologie, na kterou se Karel soustředil, byla biokompatibilita dialyzačních membrán. Tuto problematiku studoval a významně obohatil zvláště z hlediska poruch hemostázy. Výsledky tohoto výzkumu vyzařovaly na mezinárodní fórum a byly opakovaně významně oceněny. Mimo opakovaných cen České nefrologické společnosti byla jeho práce v roce 1996 oceněna International Distinguished Medal. National Kidney Foundation USA.

Profesor Opatrný jr. během svého působení na Interním oddělení Strahov i LF UK v Praze a dále na I. interní klinice v Plzni rozšířil aktivitu svou a svých spolupracovníků na další metody náhrady funkce ledvin. Jde především o problematiku peritoneální dialýzy a v posledních letech též o transplantaci ledvin. Výzkumná aktivita se dále rozšířila o metabolické problémy u jedinců s chronickým selháním ledvin. Takto Karel vybudoval významný nefrologický kolektiv. O velkém společenském významu této aktivity svědčí skutečnost, že přibližně před rokem získal významný grant na několikaletý výzkum v problematice náhrady a podpory životně důležitých orgánů v zařízení plzeňské lékařské fakulty a dalších spolupracujících pracovištích v České republice.

Karel byl též vynikajícím a pilným organizačním pracovníkem a významně působil ve Vědecké radě a Senátu Karlovy univerzity a byl významným spolupracovníkem MZd a v neposlední řadě ve výboru České nefrologické společnosti.

Ztráta Karla Opatrného jr. postihuje nejen nefrology, ale i ostatní internisty. Bude třeba velkého úsilí tento nečekaný zásah osudu překlenout.

Otto Schück

prof. MUDr. Otto Schück, DrSc.

www.ikem.cz

e-mail: otto.schuck@medicon.cz

Doručeno do redakce: 3. 4. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2006 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#